• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] Head gitarowy SOLDANO ATOMIC główka 5W :)

• Autor wątku Autor wątku Raf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Raf

Reakcji
0
Co tu dużo gadać.

Założenia:
-miało być na lampach
-miało być lepsze od chińskich fenderów, rolandów i podobnych badziewi za 500zł
-miał być większy zakres brzmień (od cleana do mocnego przesteru, w poprzednim fenderze g-dec ze względu na dosyć mocne przystawki miałem problem z uzyskaniem cleanu)
-miał być korektor
-miało być ładne
-no i żeby rodzice nie narzekali a babcia nie odprawiała egzorcyzmów gdy będę grać :rolleyes:

Budowa:
Pierwsze powstała koncepcja jak ma wyglądać. Zdecydowałem, że sam zaprojektuję dizajn. Długo nie potrwało i miałem gotowe. Wcześniej zrobiłem sobie chassis - z dibondu (:biggrin:) czy tam z alucobond. Cięło się łatwo, było dosyć sztywne i stosunkowo lekkie. No cóż, ja baran kierowałem się wyglądem zamiast łatwości montażu i tak o to połowę wzmacniacza odwróciłem tak jak być nie powinno. Przełącznik standby i główny oraz trafa powinny być zamienione stronami z jack z gitary i speakonem do głośnika, tak żeby połączenia były krótsze. Lampy powinny być rozstawione trochę inaczej. W efekcie płytka mi niezbyt pasowała i robiłem mega plątanine (i tak nie był to duży bałagan)
1185874500_1364160733.jpg

2113983100_1364160732.jpg

Piszę na naszej kochanej elektrodzie bo mi się wzbudzał wzmacniacz do pisku, chciał się zjarać rezystor anodowy oraz jeden rezystor 2w przy el84 i słyszę jedyne słuszne porady: druciarnia, kable nieekranowane itp. No oczywiście ja tu lutuję to znów na pająka przez cały dzień i to samo. Naszła mnie myśl, że poświęcę 5 dych i kupie nową el84. Pomogło. Kłopot z głowy. Tamta musiała mi się widocznie rozszczelnić przy wyciąganiu.

Obudowa:
Jest to właściwie druga obudowa, wcześniejsza miała być obita skajem, bo miała szpachlowane główki od śrub. Drugą obudowę zrobiłem wyższą o 2 cm, sklejałem na lamelo, klej chyba poliuretanowy. No nic, skleiłem to szlif, frezy, szlifowanie, bejca, podkład poliuretanowy kilka warstw, drobny papier 400 i jazda na stosunkowo płaską taflę. Następnie lakier pół połysk (żałuję że nie połysk, ale to zrobię następnym razem), znów szlifowanie 400, następnie gąbka 500, 2000 i 4000 z mleczkiem polerskim. Myślę że jak na pierwsze lakierowanie nie wyszło źle :) Obudowa ma wymiary ok. 32x21x19 (szer X gł X wys) Jest bardzo kompaktowa, ale niestety ciężka.

Wzmacniacz
Jest to popularny preamp z soldano, który dostał od painlusta końcówkę single ended na el84. Można stosować jeszcze ruski odpowiednik 6p14p. W preampie siedzą 6n2p-ew (wersja militarna) wytrzymują nawet przeciążenia w kosmosie :lol: Zamiast nich mogę stosować ecc83 oraz ecc82 (gdy chcę zmienić trochę brzmienie) dorobiłem sobie przełączniki żarzenia i mogę sobie łatwo zmieniać żarzenie na ruskie i ecc. Trafo głośnikowe to co prawda 2,5w tylko, ale rdzeń przenosi spokojnie więcej watów - Marvel z tego co mi wiadomo wyciskał 10w na tym rdzeniu, a trochę więcej po przewinięciu. Sieciowe to trafo z bambino ma 6,3vac oraz 250vac, po wyprostowaniu i przejściu przez rezystor anodowy wychodzi 250v względem masy.

Koszty:
Tak naprawdę koszty mogą być różne. Nie licząc sklejki, lakieru, bejcy, chassis, sprayu, transformatorów to wychodzi ok. 400zł, celowo nie podałem z tymi elementami bo tu inwencja leży u tworzącego - można kupić nowe trafa po 100zł/szt a można kupić używane po okazyjnej cenie. Ja mam stolarstwo to koszta obudowy i lakierowania są dla mnie znikome. Niestety ale dużą część kosztów stanowią materiały na wygląd wzmacniacza - kraty, narożniki, uchwyty, chassis, podstawki (27+prz), gałki (40), kontrolka + przełącznik główny (46+prz).

Podziękowania:
-dla siebie, że poświęciłem tyle czasu
-dla Tomka, który mi udostępnia hosting a ja ciągle nie mam czasu żeby dokończyć stronę :)
-dla taty, który musiał oglądać syf, który zostawiałem po frezowaniu, szlifowaniu, lakierowaniu i lutowaniu

Zdjęcia:
Galeria zdjęć

Załączniki

• _MG_6664 (Kopiowanie).JPG
    _MG_6664 (Kopiowanie).JPG
    228.8 KB · Wyświetleń: 0
Oczywiście zapomniałem o ważnych schematach :) PCB są do pobrania z elektrody. Sam się zastanawiam czy wrzucić tam do DIY.

Jak macie jakieś pytania to śmiało pisać, chętnie odpowiem :)

Załączniki

Ja postaram się napisać, co mi się NIE podoba-w związku z tym można przyjąć, że cała niewymieniona reszta mi się podoba ;) A będą to:
- narozniki- zupełnie nie pasuje ten plastik;
- pokrętła- lepsze byłyby chicken heady;
- "kontrolka + przełącznik główny (46+prz)"- dałeś jakieś 40 zł za lampkę?
- brak uchwytu na górze.
Można liczyć na jakieś próbki dźwięku?

Dzięki za uwagę. Narożniki - kwestia gustu. Mi się podobały, a w dodatku były tanie - 1,20zł/szt. Pokrętła - owszem, mi się podobały takie, a z drugiej strony musiałbym przerobić na skalę żeby używać chicken headów, teraz mam kropkę która pokazuje skalę na gałce. Za kontrolkę dałem coś ok. 18-20zł, za przełącznik chyba 27zł, te "prz" to przesyłka (zamawiałem więcej rzeczy). Kontrolka jest droga, ale uważam że jest świetnej jakości - konstrukcja metalowa a szkiełko jest ze szkła a nie z tworzywa. Przełącznik - tak jest drogi, ale na etapie projektowania przewidziałem tylko jeden przełącznik, miałem gotowe chassis, miałem projekt ale już było za późno - tak bym wydał 4zł za dwa przełączniki a tak wydałem 27zł (off-żarzenie-on). Uchwyt mam przymierzony na jednym zdjęciu, szczerze mówiąc to średnie wykonanie, a guma po kilku pociągnięciach się deformuje (pomarszczona jak na zdjęciu)

Powrót