• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Heco precision 300 / Namco NSR-200

Reakcji
0
Witam.
Potrzebuję kupić jakieś tanie kolumny do ok 200zł. Zdecydowałem się na jakieś kolumnienki Vintage. Znalazłem Heco precsion 300 ( http://allegro.pl/heco-precision-300-i1938253899.html ) lekko uszkodzone. Według sprzedającego niedomagają tweetery lub średnio tonowe, głosniki byly grane dość dużo i głośno. Co może być w nich uszkodzone i czy ogólnie warto się nimi zainteresować.

Ewentualnie natrafiłem też na Namco NSR-200 ( http://allegro.pl/kolumny-namco-nsr-200-super-okazja-japan-i1944605133.html ) tylko ze nie mogę znaleźć nic na ich temat.

Proszę o Wasze rady i opinie.

w tych pierwszych koles nic nie ukrywa - ja bym je bral

w tych drugich mam wrazenie ze woofery sa po regeneracji

Mozliwe, ze te pierwsze Heco maja problem na pokretlach, byc moze ze starosci cos nie laczy przy malym napieciu. Trzeba to wszystko rozebrac i czyscic. Oczywiscie, moze to byc rowniez cewka, moze przegrzana i scentrowana. Potencjal moze byc.

Te drugie natomiast to szkoda sobie glowy tym zawracac.

Dzięki za odpowiedzi. Wezmę te HECO tylko muszę się ze sprzedającym skontaktować. Co do tych wysokotonówek to tak właśnie przypuszczałem jak Kolego piszesz piszesz.

Podobne heco słuchałem i raczej nic w tej cenie się takiego nie zbuduje :) Nic tylko brać.

Ok teraz tylko czekać na paczkę. Jak przyjdą to je sprawdzę i będę się Was radził w sprawie ewentualnych napraw.

Głośniki przyszły już jakiś czas temu, generalnie wszystko wydaje się być ok, grają bardzo przyjemnie. Generalnie co rzuciło mi się w oczy po ich rozkręceniu to jeden najprawdopodobniej wylany kondensator (najprawdopodobniej, ponieważ wizualnie wydaję się być ok, ale z jednej strony jest zalany jakąś czarna lepką cieczą). Kolumny wytłumione są wełna mineralną, zastawiam się czy to standard, czy ktoś po prostu to zrobił z własnej fantazji, ponieważ spotykam się po raz pierwszy z takim materiałem w roli wytłumienia. Później wrzucę zdjęcia. Mam zamiar zmienić wytłumienie na watolinę, i przykleić maty bitumiczne na ściany, tylko powiedzcie czy ma to jakikolwiek sens.
2011-12-01 19.36.18.jpg2011-12-01 19.36.04.jpg2011-12-01 19.40.33.jpg2011-12-01 19.35.22.jpg2011-12-01 19.36.33.jpg

Ostatnia edycja:
Kolumny wytłumione są wełna mineralną, zastawiam się czy to standard, czy ktoś po prostu to zrobił z własnej fantazji, ponieważ spotykam się po raz pierwszy z takim materiałem w roli wytłumienia.

w tonsilach bylo podobnie
tam na szczescie byly w foliowym woreczku ;)

Jest tam welna szklana/mineralna, poniewaz kiedys madrzy ludzie projektowali kolumny. NIE MA lepszego materialu do tlumienia obudow zamknietych niz welna mineralna/szklana dlatego w czasach gdy budowane bylo 98% kolumn zamknietych, to ja stosowano do wytlumienia. Zaden inny material nie dziala z taka "efektywnoscia".

Dzięki za rozwianie wątpliwości, zastanawiam się jeszcze nad wymianą wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zwrotnicy, ponieważ obawiam się o ich parametry a nie mam niestety miernika pojemności.

Gdybys mial system pomiarowy, to mozna zmierzyc charakterystyke woofera i ewentualnie mozna jeszcze dotlumic obudowe. Z tego co widze nie ma tej welny zbyt wiele. Rzecz w tym, ze welna szklana/mineralna ma zupelnie inna strukture niz gabka, czy owata i te materialy nie nadaja sie do tlumienia wooferow w obudowach zamknietych. Zwykle bywa tak, ze dla glosnika w obudowie zamknietej zawsze ta obudowa jest za mala i tylko welna szklana/mineralna potrafi faktycznie przesunac rezonans w dol ( pozornie wiekszyc obudowe widziana przez glosnik) oraz wplynac na wysokosc piku rezonansowego stosownie go wytlumiajac.

Na razie chcę je doprowadzić do stanu używalności a dopiero przez wakacje odremontować, wykonać pomiary i ulepszyć w miarę możliwości, bo na razie i tak nie posiadam Jiga.

to kondy nie sa podpisane?

W tonsilach 110 tez byla wata w foliach
zastapilem ja "poduszka z ikea" i odrazu bylo lepiej ;)

Wełna wełną, ale ona naprawdę spełnia swoją funkcję jeżeli zapakujemy ją do worka? :o

Powrót