• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Hertz'e czy głośniki i wzmacniacz?

Reakcji
0
Witam posiadam radyjko DEH-2200UB
http://www.pioneer.pl/images/products/caraudio/pioneer/deh2200ub_main_large.jpg
UWAGI MODERATORA
Przypominam o regulaminie i pkt 9d przy wstawianiu grafik.

i chcę wydać około 400zł na sprzęt grający do samochodu z początku pomyślałem żeby kupić sobie zestaw Hertz DSK 165 +DystanseMDF za 279zł do tego radyjka a później wzmacniacz.
p1010960vx6.jpg

No ale może bym się zmieścił w kwocie i bym kupił jakiś wzmacniacz oraz głośniki tańsze?
Auto to opel corsa B. :razz:

Ja bym wolał kupic zestaw lepszy a potem nazbierać kasę i dokupić ampik :) Ale to tylko moje zdanie. Niestety nic Ci nie doradze bo nie znam się na CA(nie osłuchany jestem w tej swerze audio) i sam kupuje i kompletuje sobie sprzęt. Ja bym zrobił tak jak mówie. Za 300-400zł możesz kupić dobry wzmacniacz który napędzi te głosniki, lub nawet lepsze. Jeżeli w grę wchodzą używki, bo ja niestety ale kupuje zazwyczaj wszystko nowe...

miałem te DSK i miałem Helixy Dark Blue 62.1. Moim zdaniem helixy są lepsze. I w nie bym zainwestował pieniądze. A już najlepsze w tej klasie cenowej, choć trudno dostępne były by tonsile speed 1700. Helixy są fajne i pod radio i pod wzmaka Hertze i tonsile słabo wypadają bez wzmaka. Zamontuj głośniki, a resztę kasy wpakuj w wygłuszenie drzwi. Bez tego wzmacniacz się będzie marnował. Jeśli ci wygłuszone drzwi z helixami nie wystarczą to kupisz wzmacniacz za jakieś 100zł i powinno ci wystarczyć. Na jakiś czas...

A mam jeszcze takie pytanie, jaki efekt by był jak bym dał w półkę z tyłu od bagażnika te 2 głośniki nisko tonowe i 2 tunele??

Co do wygłuszenia to nie tak za wiele mam miejsca w drzwiach żeby cokolwiek wsadzić a to wszystko przez szybę w drzwiach a jak już to czym się wygłusza i jakiej to jest grubości?
IMG201008_wapnhh.jpg

lovelasik, bez wygluszenia nawet najlepsze i najdrozsze glosniki nie beda graly. To tak jak glosnik domowy nie zagra bez kolumny.
Wygluszenie musi byc.
Poczytaj najpierw troche o gluszeniu auta a pozniej pytaj dalej.

lovelasik napisał:
Auto to opel corsa B.
niestety do corsy B musisz kupic plaskie glosniki (magnes nie moze wystawac) lub przerobic sobie caly panel boczny
jakbys chcial zalozyc w/w glosniki to musialbys instalowac je na podwojnym dystansie z MDFu a wtedy nie zalozysz plastiku na drzwi :P

lovelasik napisał:
Co do wygłuszenia to nie tak za wiele mam miejsca w drzwiach żeby cokolwiek wsadzić a to wszystko przez szybę w drzwiach a jak już to czym się wygłusza i jakiej to jest grubości?
ty nie masz pchac tam watoliny do srodka jak w domowych. tylko okleic blachy matami bitumicznymi zeby zrobic z drzwi komore zamknieta (w przyblizeniu)

No to jest problem bo hhm... chciałem te głośniczki. Wejść wejdą ale szyby nie otworzę do końca zapewne. Chyba że dał bym później w drzwi jakieś płaskie a z tymi co bym zrobił?

Neokicki w corsie? na pewno obejdziesz się bez suba :) Napisz do gościa, ma jeszcze drugą pare. Szczerze polecam.

Jaki nie drogi i dobry materiał by się nadawał do wygłuszenia drzwi w corsie? Najlepiej jakiś z allegro i w którym miejscu i jak go najlepiej wykleić?

kup sobie maty bitumiczne BOLL, lub APP. Kosztują po 4,50 za sztukę. Maty będą kosztowały cię jakieś 80-100zł. Tylko musisz zrobić to porządnie, żeby nie musieć ponownie ściągać tapicerki. Poczytaj sobie w necie jest ogrom poradników na ten temat. Wpisz w google wygłuszanie drzwi

kremien napisał:
kup sobie maty bitumiczne BOLL, lub APP. Kosztują po 4,50 za sztukę.
te najtansze do NICZEGO sie nie nadaja!
dopiero miekkie sa przydatne ale drozsze
z APP/BOLL dobre beda polimerowe lub aluminiowe

ale osobiscie polecam wydac odrobine wiecej na GMSa lub inne firmy
nawet dynamat po porownaniu z tanimi matami wcale nie wydaje sie byc przesadnie drogi :P

Co do tego wygłuszania to na czym to w ogóle polega? Chodzi mi o to na co to? Po wygłuszeniu zauwałyłem to że dźwięk bardzo jest z tłumiony we wnętrzu ale blachy to na około corsy drgają i nie mam co na to poradzić.;p Dodam że zamontowałem Hertze DSK 165

Jak to wygłuszyłes skoro blachy latają? Wyklejanie matami na 2 zadania. Zrobienie komory zamkniętej dla głośnika i tłumienie drgań blach... A ty jak to zrobiłeś?

Pawel S. całkiem możliwe że za mało maty, a jak dał APP to przecież wiadomo że one słabe są i efekt jest po 2 warstwach dobry :) A może i słabo ułożone wszystko. Za głośnikiem powinieneś dać mate w drzwiach, a po całych drzwiach w srodku rozłożyć tyle ile możesz, a na wierzch zalepić wszystkie otwory a jak masz duzo mat to i całe drzwi z wierzchu :)

[ Dodano: 2010-09-20, 11:44 ]

Tak powinno to wyglądać mniej wiecej.

Mam nawet lepiej wyklejone ale błotnik drgają, ale powiem że pięknie grają nawet na samym radiu potem zastanowię się nad wzmacniaczem audisona

Powrót