• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Hmm...

Reakcji
0
Co sądzicie o GDN-32-150-8-SC STX'a. Myślałem nad konstrukcją 3-way z dwoma takimi basowcami odcinanymi gdzieś na 500hz (bo są tanie) do tego tonsilowski GTC 11/130 i jakiś dobry średniotonowiec... ale głównie zależy mi na znalezieniu najpierw Dobrego i zarazem taniego niskotonowca (bo chce kupić 4 szt.) i dotego żeby był "ładny". Już definiuję - ładne są (z STX'ów - tak najszybciej):
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=60
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=58
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=55
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=52

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=44
jest poprostu piękny :) - ta czarnana, błyszcząca membrana... tylko ta charakterystyka (dupna).
Krótko mówiąc, podobają mi się głośniki które:
- mają maksymalnie czarną głównie matową membranę
- kopółka chroniąca cewkę nie jest ani mikroskopijna ani napuchnięta jakby miała eksplodować ;)
- kosz praktycznie kończy się zaraz przy zawieszeniu i jest idealnie okrągły (jak w GDN-25-100-8-SC) ;)
- mają 5 i więcej otworów mocujących a nie "marne" 4 - śrubki też mają być ładne - ampulowe ;)
Kolumny mają mieć moc realną (nie żadne tam RMS,PMPO) około 100W impedancję 4Ohm (dwa basy równolegle), 3-way, obudowa zamknięta.
Wzmak to DIY na TDA7294 około 100W/8Ohm (zasilanie +/- około 70VDC bez obciążenia).

Po:
1 wzmak zaslaby nawet dla jednego gdn'a 32
2 watpie czy glosnik 12" da sie tak wysoko obciac zeby gral normalnie....

po 3cie: jak bys zasilil tda7294 +/- 70V to by ci kostki poszly z dymem
po 4te: lepiej zrobisz jak kupisz po jednym gdn 20/80/2 tonsila (chyba ze po dwie)

pozdro

heeheh zapomniałem dodać, że ta tesla:
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=109&catit=106&l=2&catg=1
też jest "ładna".
Powtarzam: szukam głośnika 20 - 25 (max 30 cm) który ma "look" i dobrze gra...
Mam zamiar stworzyć kolumny, które po:
1) Będą świetnie grały
2) Będą cieszyć oko
3) Będą możliwie tanie (żeby zmieścić się w 1000) za parę łącznie ze zwrotnicami i innym osprzętem. Dlatego liczę:
Basowce - 400 pln
Średnie - 200 pln
Wysokie - 200 pln
(ceny BARDZO orientacyjne) + 200pln na obudowę,zwrotki,pierdółki krótko mówiąc...
Miło by było oszczędniej i równie dobrze...

[ Dodano: 2005-04-20, 21:11 ]
umberto napisał:
Szopler napisał:
Kolumny mają mieć moc realną (nie żadne tam RMS...

Bardzo ciekawa teoria

Chodzi mi o moc elektryczną w sinusie !

[ Dodano: 2005-04-20, 21:14 ]
tomekk napisał:
po 3cie: jak bys zasilil tda7294 +/- 70V to by ci kostki poszly z dymem
po 4te: lepiej zrobisz jak kupisz po jednym gdn 20/80/2 tonsila (chyba ze po dwie)

pozdro

To chyba miałeś do czynienia z jakimiś lewymi TDA7294. Ja zrobiłem koledze piec do gitary na jednej takiej kosteczce i ma zasilanie między plus i minus około 65VDC...
trafo daje symetrycznie 48VAC co daje po wyprostowaniu 67.8V (w rzeczywistości te 65).

po 5te tak się nie podaje napięcia zasilania albo +- 35 albo 70V......
po 6 jak dasz juz dwa stxy 22/120/ albo 20/120 to kolumna będzie miała "realnej mocy" ponad 250wat.... STX zaniza moce!! (serie 120 i 150 wat) a to dla tego że mają dobry lakier (wytrzymuje do 300stopni przynajmniej tak twierdzi irek a ja mu wierze) ja wiem że u mnie temp nabiegunnika wynosiła ponad 150 stopni czyli cewka musiała być sporo cieplejsza.... swego czasu katowałem 23/120/4SC(dwie kolumny po dwa takie basy na kolumne) na wzmaku 2x400wat sinus. grały pod nim kilkanaście imprez na pełnej mocy przez całą noc i nic im się nie stało (grają do dzisiaj)
po 7 moc RMS i Sin to jedno i to samo... nawet jest na to norma 100godzin w obudowie zamknietej (jak chcesz to nawet sprawdze jakiej objętości dla jakiego rozmiaru glośnika) szum różowy.
po 8 dwa 32/150/4SC zagrają tak samo głośno jak jeden 32/300/4SC (jest między nimi około 3dB roznicy)
po 9 11/130 będzie za cicha do tego zestawu....

No tak... dziś wyjątkowo mylą mi się niektóre pojęcia - może jestem zmęczony... heh
Dlatego miło jest poczytać post kogoś bardziej doświadczonego...

Projekt narazie jest w fazie :D ostrego gdybania, więc spox.
Co do za słabej efektywności GTC 11/130 to sprawdzę za chwilkę...

92dB efektywności to za mało ?!?!?!?!

POZDRO!

[ Dodano: 2005-04-20, 21:58 ]
tomekk napisał:
po 3cie:... lepiej zrobisz jak kupisz po jednym gdn 20/80/2 tonsila (chyba ze po dwie)

pozdro

Za drogo dla mnie... ze względu na wygląd kolumny... (2 basy na paczke)
146 za sztuke to odpada...

92dB to on ma na kartce.... ps jak dasz dwa STX'y 22/120/8AW masz 90dB ale 4 ohmy czyli tak jak by 93 przy 8 ohmach (bo tyle ma sopran). no chyba że dasz 2x22/120/4AW ale pa 300 to minimum (i tak będzie tylko 200wat a to jak na te STX wcale nie tak duzo mozna by im zapodać 2x więcej) o mostku TDA czy wogóle TDA zapomnij tym mozna co najwyzej napiędzić jeden 20cm głośniczek.... mozesz dać 20/120/8AW i do kazdego dać mostek TDA ( 4 mostki na dwie kolumny) ale to powoli zaczyna mijać się z celem.

Dobra przekonaliście mnie :)

Chodzi mi o dobry impuls i możliwie niskie zejście.
Jestem "fanem" obudów zamkniętych, więc:
jaki głośnik niskotonowy (do 175pln brutto/sztuka), żeby zapewniał możliwie niskie zejście w zamkniętej i szybkość (kompromis)
jaki do tego średniotonowiec (do 125pln brutto/sztuka) - membrana stożkowa
jaki do tego wysoki (do 125pln brutto/sztuka) - kopułka

wszystko ma być zgrane zarówno muzycznie jak i optycznie (żadnych tam kombinacji w stylu membrana lakierowana+mambrana matowa itp. itd.)

Przyjmujemy (optymistycznie), że wzmak ma 100W Sinus ciągłej (elektrycznej) na kanał przy 8 Ohm.
Pokój 20-25 m^2.
Impedancja znamionowa zestawu 6 - 8 Ohm nie mniej i nie więcej...

to ja powiem tak:
Vifa D27TG-05-06 120pln w akkusie
Visaton AL170 359pln w akkusie
to jest systemik 2drozny ale na dobrej klasy glosnikach ;) 50pln drozszy ale mysle ze jak bys sie zdecydowal to nie pozalujesz ;)
pozdrawiam

A co powiecie na wysokotonowiec: Vifa DX25TG-05-04 i jakieś tańsze (niż 359,-) nisko-średnio - powiedzmy tak gdzieś 200-300/sztuka do podłogówki.
Podoba mi się Visaton W170SC - przeprowadziłem symulację w B-R i jest moim zdaniem nieźle...Jakby dać w obudowe dwa takie to efektywność podskoczyłaby do 89dB i do tego ta kopółka Vifki lekko stłumiona...

Co sądzicie o takim zestawieniu?

hehe dwa takie na pewno lepsze niz jeden tylko koszty mocno za wysokie z tego co piszesz ;)
jak chcesz taniej to mozesz sie zastanowic nad tonsilem 16/50/6 ladnie gra a na allegro mozna kupic za 45pln od sztuki.
a ogolnie przegladnij sobie:
- akkus.com.pl
- akustyk.com.pl
i polukaj jakie glosniki ci sie podobaja a moze akurat ktos go slyszal i moze powiedziec cos na jego temat ;)
pozdro

na akkusie już patrzyłem i właśnie Visaton W170SC i Vifa DX25TG-05-04 najbardziej mi się podobają zarówno pod względem ceny, charakterystyk i wyglądu.

na akustyku podobają mi się:
Vifa - nisko-średnio
M17WH-09-08 (ze względu na cenę 1 na paczkę)
TC18WG-69-04/08 (2 na paczkę)
Vifa - wysoko
DX25TG-05-04
D27TG-35-06
D27TG-05-06
TC20TD-05-06

Peerless - nisko-średnio:
HDS-164P
CSX-176
CSC-176
Peerless - wysoko
DT100
NTD-53

Jeśli ktoś miał styczność z powyższymi, to niech opisze swoje doświadczenia, bo nie chce mi się każdego symulować (dzisiaj) ;)...

Witam,
Jeśli Visaton sprawdź jeszcze Grelton.
Jako wysokotonowy (z Twojej listy), ode mnie polecam, Vifa D27TG3506 (niska fs), moim zdaniem przetwarza to co trzeba i jak trzeba, przynajmniej w tej cenie oferowanej. Jedno z zastosowań to fp2k, drugi rząd, a praktycznie prawie trzeci.
Pewne "moje" minimum to Peerless DT100, nieco gorsza jakość niż powyższa Vifa. Zastosowanie to max fp2,5k, drugi rząd, a najlepiej fp3k (bo podobno, innym sprawiała problemy).
W kwestii zasadniczej, możesz sprawdzić jescze inne żródło > NL.
To tylko moje zgrubne sugestie.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót