• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Hobbit - tasukowa linia transmisyjna w monitorze

Cześć wszystkim! Trudno mi uwierzyć ale minęło chyba z 10 lat od pierwszej iteracji hobbita. Kolumienki przez większość czasu niestety się kurzyły, sporadyczny odsłuch. Ostatnio mnie naszło żeby wskrzesić projekt. Udało mi się wygrzebać dokumentacje robiona wspólnie z Comandante W. i przenieść projekt zwrotki do VirtuixCADa (LspCAD już nie jest wspierany)

Po lewej stara wersja, po prawej poprawiona. [TABLE="border: 0, cellpadding: 0"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Po odsłuchu pare dni temu mam wrażenie, ze rzeczywiście brakuje troche wysokich tonów ale pewności nie mam.

Poniżej stara SPL z LspCAD

Nie wiem czy robię cos źle w nowym programie, czy wersja lspcada po prostu niepoprawnie symulowała odpowiedź. Ktoś ma może jakiś pomysł?

W najbliższym czasie planuje wymienić zwrotke i pomierzyć całość - poleci ktoś aktualny soft? Z tego co widze HOLMImpulse (dotychczasowy goto programik) obecnie nie wspierany.
Mic z kalibracja jest (Sonarworks XREF 20), interface audio zaginał w akcji. Zastanawiam się nad Focusrite Scarlett 2i2 gen. 3 - na forum widziałem dobre opinie.

Na razie nie chce koncentrować się na wykończeniu. Trzeba doprowadzić sprzęt to stanu pozwalającego na przyjemny odsłuch. Wstępnie myśle nad pozbycie się tego obleśnego pudła z tweeterem i zastąpienie 'łezką' jak np w B&W 803.

Czas wypruć bebechy i przygotować nowe

Pozdrowienia dla wszystkich :)

Ostatnia edycja:
Do pomiarów Arta, symulacje VituixCAD. Do pomiarów wystarczy tańszy Scarlett 2i2 mk2.

Arta odpada, pozostaje mi REW (działa 'natywnie' na macos). Z niewyjaśnionego powodu nie mogę udostępnić portu USB z podpiętym scarlett 2i2 do virtualbox z windowsem. O dziwo DATS WT na wirtualce działa bez problemu.

Wskazówka
Edit: 2021/11/10

Wstepna zwrotnica zmontowana i pomierzona.

Setup do pomiarow: Sonarworks XREF 20, Scarlett 2i2 gen. 3 + REW

Ostatecznie troche zmieniony filtr na tweeterku - był za cichy na pomiarach.

Poniżej SPL - pomiar z 1m, mic ustawiony mniej więcej na wysokości tweetera.

Dodam że obudowa nie ma wytłumienia - czekam na materiały.

Ostatnia edycja:
Kolejny etap zakończony. Udało się wyprodukować odpowiadające mi kształtem łezki na tweetery.

Parę osób zauważyło problem z dyfrakcja przy takim rozwiązaniu. Na szczęście po wykonaniu pomiarów on-axis i pod różnymi kątami, maksymalna różnica to okołó 2dB (dokładniej 1,265dB) pomiedzy 0deg i 25deg - różnica niesłyszalna dla mojego ucha.

Kolejny etap to zamówienie MDFu, wycinka CNC - obecnie nie mam warunków do precyzyjnego frezowania otworów. Obudowy maja bardzo wytarte krawędzie za dużo dłubania, szpachlowania itd pod fornir - dlatego będą nowe. Stare pudła pójdą na testy z rozkładem tasuków. :)

PS. Od razu odpowiem na pytanie dlaczego jeden 'dziubek' jest żółty - skończył się czarny filament wiesz poszło innym kolorem. Całość i tak będzie natryśnięta szpachla w sprayu i pomalowana na czarno.

Jak już robiłeś na nowo całe "łezki" to trzeba było ten front poprawić tak jak to ma B&W na midwooferze. Bez tej płaszczyzny dookoła tweetera.
Byłby to dobry zabieg poprawienia dyfrakcji. :)

Wreszcie udało mi znaleźć chwilę na 'dokończenie' projekt. Miał być fornir jest czarna tablicówka. Zamowienie materiału z cieciem CNC niestety nie wypaliło z wielu różnych przyczyn. Udało się wykorzystać pudła prototypowe co nie było idealnym rozwiązaniem co opisywałem wyżej. Efekt końcowy zadowalający - nie przyglądam się im pod lupą :)

Pozostały jeszcze podstawki do wyspawania i ew. kolce. Zwrotnica prawie bez zmian - rezystor 1.5 podmieniony na 2.2 (schemat wyżej). Jak czas pozwoli, zrobię pomiary (całość jest inaczej wytłumione niż poprzednio i poprawnie sklejona - powinna 'trzymać kompresje'). Odsłuchowo przypominają typowe konstrukcje tasukowe, basu tyle co w bydlakach Comantante W. nie ma co było do przewidzenia zważając na różnice w rozmiarze.

Powrót