• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.

Mi działał też bez problemu na stary Delu :-), zero problemów.
Teraz mam niestety sprzęt bez line-in i muszę czegoś szukać...;-(

Wejscie mikrofonowe to wlasciwie zwykle wejscie liniowe, jedyna roznica jaka jest to napiecie zasilania mikrofonu elektretowego, ktore jest wysylane z gniazda mic.

Ktore i tak regulujesz. Wkladke panasonika mozna podlaczyc do wejscia liniowego tylko za pomoca zasilania z bateryjki i kondensatora. Robilem tak pomiary i dziala w 100% git bez dodatkowego preampa.

Nie na temat...
SW działa na Windows 7 x64, wystarczy troszkę wiedzy praktycznej z zakresu struktury pliku cab instalatora InstallShield (starsza wersja) i wypakować te pliki i je ręcznie zainstalować (bodajże są tam liby + program) - większość Waszych narzekań i problemów nie wynika z powodu systemu a raczej braku wiedzy by dany problem ominąć i to mnie najbardziej irytuje w pseudo tekstach typu "XP Lepszy od Win 7 bo tak".

Faktem jest, że aplikacja 16 bitowa nie uruchomi się na Windowsie 7 64 bitowym z takiej okazji iż kernel nie posiada odpowiednich bibliotek i instrukcji do starych 16 bitowych aplikacji, bodajże 32 bitowa wersja jeszcze je posiada i jest w stanie uruchomić - sam w sumie wątpię czy ktoś jeszcze takie aplikacje używa, niewątpliwe są one stare i zapewne są ich nowsze wersje (jak i 32 bitowe), chociaż przyznam, że kiedyś chciałem sobie zagrać w starą 16 bitową gierkę.

Tak samo jak program używa stałych zmiennych i zdefiniowanych ich wielkości przez standard np. c99 (lub nie jest zbyt zaawansowany co praktycznie sprawdzi się w 80% programach) to cały problem upgrade programu to skompilowanie go pod 32 lub 64 bitowym systemem.

Co do tematu to nawet za późno go przeczytałem, już JIG'a poskładałem i zamówiłem kilka śmieci do przedwzmacniacza mikrofonowego :) Myślę, że i tak się nie zawiodę.

Tak sobie pomyślałem, ze skoro to wątek HOLMA to może użytkownicy z powodzeniem korzystający z tego oprogramowania napisali by kilka słów w skrócie odnośnie obsługi. Jak i od czego zacząć pomiary? Taki krótki manual po polsku :) Myśle wielu by się to przydało.

Chcialem tylko zakomunikowac, ze Holmimpulse zainstalowal sie poprawnie na minilapku Asus Eee PC 1001HA oraz proces kalibrowania przeszedl bez problemow. Mozna robic pomiary czestotliwosci. Sytem operacyjny win 7 32bit EN oraz sterowniki Asio4All.

Można prosić o jakiś mały schemacik jak to podłączyć? Jaka wartość kondensatora? Mam wkładkę Panasonica ale niedokońca wiem jak to pożenić z HOLMEM.

http://zobsky.blogspot.com/2008/02/frequency-measurements-with-arta.html prosze bardzo.

Oczywiscie przedwzmacniacz daje troszke wiecej mozliwosci i jest bardzo dobrym rozwiazaniem, ale jesli mamy domu jakies elementy elektroniczne i bateryjke 9V, to mozna zrobic taki "minipreamp" z podanego schematu.
Minus jest taki, ze nie da sie regulowac wzmocnienia ale to w zasadzie jakos nigdy niebylo mi potrzebne do tej pory.

Ostatnia edycja:
Odświeżę trochę temat - wczoraj zrobiłem pierwsze pomiary, gotowej kolumny w której robiłem zwrotnice na słuch ;)

Mikrofon Wm61, pomiar bliskiego pola, na początku bez załadowanego pliku kalibracyjnego było wszystko ok - pełne pasmo do ponad 25kHz (tytanowa membrana wysokotonowego)

Potem pobrałem plik kalibracyjny ze strony holma http://www.holmacoustics.com/downloads/MicrophoneCalibration/Mic_WM61A.cal

A teraz każdy pomiar jest niestety "ucięty" od 10kHz. Wynik pomiaru:

Bas podbity jest tak przez odbicia, wykres poprawny od ok 300Hz.

Z odznaczonym ptaszkiem przy "microphone calibration" w zakładce device&signal pomiar jest ok.

Czy u was tak samo działa plik kalibracyjny do wkładki czy ja mam coś nie tak? :)

Powrót