• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HOLMImpulse ciekawaostki, wady, zalety...itp.

Ten raw strasznie poszarpany - u mnie dużo lepiej to wygląda. A spróbuj odznaczyć w device i signal kalibracje wejscia z wyjsciem i zrobic pomiar - też taki poszarpany?

Tak na szybko:
Z uwzglednieniem kalibracji karty - gorsza charka lepszy impuls:

Bez uwzgledniania kalibracji - lepsza charka, niewyrazny impuls:

Zawróciłem Wam głowe panowie, a chwilowo nie mam czasu żeby się w to zagłębic, wrócę do pmiarów w poniedziałek i pokombinuje z różnymi opcjami i różnymi głośnikami. Jakby ktoś mógł wstawić pomiar który uważa za wzorcowy w warunkach domowych pod względem charki i impulsu i podać warunki w jakich byl robiony bede wdzieczny. Wiedzialbym do czego dazyc z tymi ustawieniami i co realnie da sie w domowych warunkach osiagnac.

I nadal zastanawia mnie kwestia podlaczenia mikrofonu do kanalu L/P, bo jak widze zdanai sa podzielone.

Right Mark Audio Analyzer, testuje karty.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

a dlaczego?
przecież masz możliwość wybory w programie czy używać L czy P

Z zasady :) W kazdym programie jakim robilem pomiary to wlasnie kanal lewy jest jako default dla mikrofonu. Poza tym jesli masz w karcie wejscie stereo mic, to mozna przeprowadzic bardzo dokladny pomiary dwukanalowy, kalibrowany.

Zaczynam pierwsze kroki z pomiarami w holmimpulsie i nie jestem do konca pewny wyników. Prosze o pomoc.
Dodałem wykresy tweetera (+kondesator) - odległosc ok 1 metra.
Jak zapodam pomiar to mi automatycznie (auto-detect) to mi ustawia początek time/distance na minus w jakis kosmos - o co tu chodzi. Co ten impulsik przed własciwym impulsem zaznaczony w czerwonym kólku moze oznaczac?
Na obrazku drugim przestawiłem na gating od "-55" i wykres jest "ładniejszy" tylko od ilu ma dawać gating zeby bylo poprawnie - tak jak mi daje program, czy przed tym dużym impulsem(np. -50) czy moze od zera???

Moje doświadczenia pomiarowe :

1. zrobiony pomiar niskośredniotonowego podłączonego do zwrotnicy, wysokotonowy odłączony.
2. po pomiarze zrobiona blokada na bramkę czyli na zakładce data analysis zrobione "Time zero locked" i kliknięte w przycisk Use, żeby wziąc wartość
z "Last detected" - czyli z przeprowadzonego ostatnio pomiaru głośnika niskośrednio...
3. Odłaczam głosnik niskośrednio i załaczam do zwrotnicy wysoki, robie pomiar - warunki takie same czyli mikrofon i kolumna w tym samym miejscu jak przy pomiarze niskośredniotonowego.
4. Kolejny pomiar tym razem oba głośniki podłaczone.
5. Kolejny pomiar tym razem głośniki w przeciwfazie.

Efekt - niestety z pomiarów wynika że fazy głosników sie nie zgrywają.
Wiec jest jeszcze dużo pracy nad zwrotnicą...

blokada ustawienia momentu pomiarowego

w fazie

w przeciw fazie

faza

Ostatnia edycja:
Ustaw oś x na 60dB wykres stanie sie przejrzysty
Wyrownaj wykres np do 12dB/oct bo masz strasznie poszarpany

Witam,
Po zmianie systemu na windows 7 wreszcie znalazłem trochę czasu na sprawdzenie czy przypadkiem troszkę inne rozwiązania w mojej zwrotce polepszy czy pogorszy. Niestety nic z tego a mnie chce juz trrafić. System nie widzi mikrofonu, próbowałem nawet bezpośrednio podpiąć wyjście do wejscia liniowego i nie da sie zmierzyć. komunikat że brak synału. Ponadto w samym holm wyskakuje komunikat który podałem w printcreen w linku. Spotkał się ktoś z tym??? pewnie speaker work shop równiez nie będzie działał.
Wygląda na to że wejscie mikrofonu wyłączone, próbowałe mróżnych sposobów, nowe sterowniki do płyty głownej, na nowo instalacja holma itp.

http://zapodaj.net/3bf5dd5d678fd.jpg.html

witam, nie wiem czy ktoś pomoże, takie cos mi wychodzi przy podłaczeniu bezpośrednio wyjście z wejściem karty, czyżby cos z kartą się stało???

Powrót