Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No szczeniłeś głupotęProfesjonalista napisał:Za bardzo ci spada napięcie, przy ciągłym graniu ten transformator się spali, max tak do 2V przy pracy ciągłej na gałąź.
Moja rada- nie myśl tyle...a ja myślałem że to proste podstawowe zagadnienie
Twoje rozumowanie jest całkowicie błedne chociażby dlatego że we wzmacniaczu transformator nie pracuję z pełna mocą (czy większą od znamionowej) w sposób ciągły.Profesjonalista napisał:Transformator o tej mocy nie wytrzyma spadku z 35V na 30V (łącznie z 70 na 60V) za dużo mocy strat, pracowałem przy transformatorach i wiem że nie wytrzyma tak nawet godziny o ile ten spadek jest taki naprawdę i trwa ciągle. Do domu tak , może być bo tak robią producenci ale na imprezę typu wielogodzinna dyskoteka z max. mocą jest za słaby.
Prosty rachunek - aby wymusić taki spadek napięcia trzeba obciążyć ten transformator 6-8 amperami a to daje 60-80 W na straty, jak ktoś wie ile to jest to wie że w obudowie się ten transformator usmaży.
Ps. a ja myślałem że to proste podstawowe zagadnienie.
Do pracy 2 ohm na kanał lub 4 ohm bridge to bym wybrał inny transformator, dwa takie mogły by wytrzymać ale to zależy w jakim stopniu wykorzystasz wzmacniacz. Przy takiej pracy wzmacniacz będzie chciał pobrać prawie 800W co przy ciągłej pracy je zniszczy termicznie, jak będą przerwy w muzyce to mogą wytrzymać.
Przy 4omach za dużo. W mostek tylko dla 8om-ów.arti13 napisał:o kupię drugie trafo dwa nowe zasilacze itp..A ile par bym musiał dodać, aby móc to puścić w mostek na 4ohm?
![]()