• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Holton 200 Jedno trafo czy dwa? :D

Z przekroju rdzenia wychodzi coś koło 200W, symbol to TS200/5 więc też 200W, I napięcie spadało tak jak mówiłem... W życiu raz spaliłem trafo, pracowało na zwarciu... Miałem też TDA7294 podłączone pod jakieś 90W trafko, radiator był ciepły ale trafo już po kilku minutach parzyło, a mimo to potrafiło grać do 5H bez przerwy na kolumnie 4ohm i nic mu nie było... Dłużej niestety nie mogę testować, gdyż tylko tyle czasu sam jestem w domku...

arti13, a przy ilu Cie parzy? ja polewajac sobie reke woda o temp 41-42*C musze sie skupic zeby jej nie zabrac stamtad a po chwili jest cala czerwona. (temperatura mierzona termometrem w 'junkersie') Czy dla trafa 40*C a nawet 50*C to duzo? wcale...

Ja tam spaliłem z 20 transformatorów pobierając z nich znamionowe obciążenie ale były w obudowie a jak przewiduje norma temperatura otoczenia nie może być większa od 40st.C a ta w obudowie zamkniętej dochodziła do ponad 50st.C.
Dobrze właśnie że moje otocznie koleżeńskie pracowało przy przewijaniu transformatorów i silników.

Sprawdzałęm organoleptycznie, tj palcem i parzyło podobnie do laminatu od karty graficznej gdy procesor graf. ma około 80stopni. Tak więc jeszcze raz, o trafo się nie boję chcę poznać Jeszcze kilka opinii osób na temat 1 czy 2 trafa.

Ja tam powiem szczerze przeciążam jeden transformator w zasilaczu notorycznie postanowiłem więc otworzyć zasilacz i sprawdzić jak się trafo czuje i wiecie co zobaczyłem? Nic mu nie ma:) Tym bardziej jeśli ktoś używa toroidów, to one dużo wytrzymują. Dwa transformatory eliminują pętle mas jak wspomniał IREK ale to też droższe rozwiązanie.

Tak więc wybrałem opcję dwa trafa i już druga TSka zamówiona..:) Przyjdzie, kupię dwa zasilaczę i napiszę co i jak :D

arti13 napisał:
A gdybym dodał np po jednej parze..? :) Uwzględniając to napięcie zasilania. :D
No może i nawet by przy tym zasilaniu i tych trafach chodziło by w mostu bez dodatkowych tranów w sumie są 4 pary fetów.
Profesjonalista napisał:
Moje rozumowanie nie jest błędne , po prostu chce pomagać innym a sam spaliłem dwa razy transformatory przy graniu na dyskotece non stop na pełnej mocy, u mnie był 120W i zasilał 2*30v(AC) jedną końcówkę(4ohm) a kolega ma dwie(dwa razy takie "I" potrzebne) i nawet nie 2 razy mocniejszy transformator więc dla mnie jest oczywiste że go "zajedzie".
Profesjonalista napisał:
To znaczy tylko że albo transformator ma więcej mocy niż niby ma albo że wzmacniacz nie oddaje tych ponad stu watów w sposób ciągły. U mnie było 22-26 V napięcia przemiennego średnio na głośnikach 4 ohm.
Profesjonalista napisał:
Ja tam spaliłem z 20 transformatorów pobierając z nich znamionowe obciążenie ale były w obudowie a jak przewiduje norma temperatura otoczenia nie może być większa od 40st.C a ta w obudowie zamkniętej dochodziła do ponad 50st.C.
Dobrze właśnie że moje otocznie koleżeńskie pracowało przy przewijaniu transformatorów i silników.
Oj bez odpowiedniego chłodzenia, zamknięte w szczelnej obudowie przy dużej temperaturze wewnątrz i na zewnątrz na pewno się spali i nawet nie musi być przeciążone.
Proponuje poczytać:
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=15
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=17
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=19
http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=16
Jak już pisałem wzmacniacz nigdy nie będzie pracował z mocą ciągłą 100W chyba że na sinusie. Większość producentów wzmacniaczy daje trafa o mocy równej mocy wzmacniacza i jakoś im się nie palą.

Jeszcze jedno pytanie, skąd mam więdzieć jak będzie to w mostku pracowało że to już kres wytrzymałości tranzystorów? :D

O grzanie się nie martwie. A czy w mostku też słychać przesterowywanie się końcówki itp?
:)

Końcówka zachowa się tak samo jak byś jeden kanał obciążył 2 ohm, przesterowanie słychać tak samo jak w SE mode.

Tak więc przyszło drugie trafo, ze względu na brak funduszy na kondensatory połączyłem trafa równolegle, za mostkami i teraz napięcie nie siada bardziej niż na 2X35.5VAC, może mi ktoś powiedzieć ile mocy jest przy tym napięciu na 6ohm kolumnach? :) Uwzględniając napięcie nasycenia i inne zmienne o których mogę nie mieć pojęcia :D

Coollfon napisał:
Będzie się przesterowywało i końcówka będzie się niemiłosiernie grzała.
Profesjonalista napisał:
Końcówka zachowa się tak samo jak byś jeden kanał obciążył 2 ohm, przesterowanie słychać tak samo jak w SE mode.
clip a wytrzymałość tranzystorów to dwie różne rzeczy.
Tak więc przyszło drugie trafo, ze względu na brak funduszy na kondensatory połączyłem trafa równolegle, za mostkami i teraz napięcie nie siada bardziej niż na 2X35.5VAC, może mi ktoś powiedzieć ile mocy jest przy tym napięciu na 6ohm kolumnach? :) Uwzględniając napięcie nasycenia i inne zmienne o których mogę nie mieć pojęcia :D
Jakieś 130W.

To dobrze ;)
A co powiecie na taki radiator :
DŁ95mm X SZER192mm X WYS 50mm, 16 pionowych żeber do dwóch Moich Holtonów? Narazie mam jakiś ale trochę mały :D
Pozdrawiam

Taki chyba do Uniampa Irek zaleca :) Powinien styknąć ale na 4omach może okazać się za mały.

Nie no, będę miał wentylator więc powinien wystarczyć Zobaczymy zresztą jak to będzie

Mam następne pytanie, co do mostka prostowniczego
W domu mam 25A/1kV oraz 35A/400V, jednak one są duże a mi zależy na wymiarach płytki więc czy mostek 10A/800V Mostek
Da radę przy pojemności 2x4700uF, ewentualnie 4x4700uF?
I czy ta płytka dobra jest:
http://wyslijto.pl/files/download/kcodbm5kut
Nie wiemjak tutaj dodać obrazek :(

Płytka pod podwójne mostki bez sensu. 10A to może okazać się za mały na 2 kanały. Możesz 2 mostki połączyć równolegle.

Dlaczego bez sensu? Nie mam miejsca na dwie oddzielne płytki, dlatego chcę poprostu podłączyć dwa trafa do jednego zestawu kondensatorów zawsze to zaoszczędze trochę miejsca :D Czyli jeden mostek jest na jedno trafo, drugi na drugie.

Powrót