• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Holton 400 (al-13) pali rezystor

• Autor wątku Autor wątku _AMD_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Kupiłem holtona al-13 400w z 4 parami tranzystorów. Złożyłem zasilacz, podlaczylem wszystko podpielem miernik pod wyjście głosnikowe i zakopcil się rezystor r14. Na wyjsciu było 10v napiecia. Jak ustawić ten wieloobrotowy potencjometr aby można było holtona " utrzymać" i ustawic prad spoczynkowy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zasilania to -+82v

I gdzie wpinac amperomierz, w bezpiecznik, zasilanie czy rezystor emiterowy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Widzialem ten temat. Ale mam kilka pytań. Mam rezystor 220r 5w, mam go wpiac w wyjscie głosnikowe czy w zasilanie( i gdzie dokładnie w zasilaniu? Jak zawrzeć wejście do masy?

Podstawy to znam. Ale te zwarcie wejscia chodzi o zwarcie masy wejścia do np. Masy zasilania? A z tymi rezystorami to każdy inaczej mówi to myślałem że podpowiecie gdzie najskuteczniej mierzyc prąd spoczynkowy. No i ten obrotowy do ustawiania prądu spoczynkowego jest wieloobrotowy bez ogranicznika tylko słychać jak pyka co 2 obroty. Więc przy odpaleniu w jakiej pozycji ma być? no sory ale na elektronice jako tako podstawy ogarniam, ale taką końcowke składam pierwszy raz.

tak masz zewrzeć do masy zasilania.
prąd spoczynkowy mierzysz na rezystorach(tych 5w)-a dokładniej to mierzysz mvoltomierzem i przeliczasz sobie z prawa ohma, albo poprostu wpinasz amperomiesz w szynę zasilania albo plus albo minus
a ten potencjometr wieloobrotowy to najlepiej przed podłączeniem zmierz omomierzem(ustaw największą rezystancje)

Powrót