• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Horn na 4 calowym tangbangu

Obawiam sie, ze to pomiar z odgrody, tak jak to czyni STX z reszta wooferow.
Chetnie bym obczail tego F155, ale jeszcze musi troche poczekac :)

Nie na temat...
w malej b-r "pomrukuje" i na sluch zadnej zwrotnicy nie potrzeba. podobno w wiekszej obudowie z basem juz lepiej. no ale to nadal szerokopasmowka wiec basu wiele nie bedzie

To jeszcze nic ostatnio widziałem kolumny na szerokopasmówkach tangbanga w wersji bodajże 5calowej,Obudowy były brzydko ofornirowane a obudowa to zwykły br cena...2000 ojro.
Basu mi nie brakuje duzy subwoofer daje sporo wysokich tonów,chyba sklepie te tangbangi w hornie i zobacze jak to bedzie grac:)

---------- Post dodany o 13:29 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Basu mi nie brakuje duzy subwoofer daje sporo wysokich tonów
Miało być niskich..:D
Jeszcze zastanawiam sie nad ta konstrukcja.
http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?hifi/kkits_en.htm
Troche niska efektywność ale wydaje mi sie ze w metalu rocku i pochodnych gatunkach ostrego brzmienia dały by sobie wysmienicie rade.

nie kopiuj adresu z glownej strony. musisz otworzyc projekt w nowym oknie/karcie - dopiero wtedy otworzy pod docelowym linkiem

Chyba nie trybie :???:

Diora Klawesyn, w środku fajna szerokopasmowa Tesla (bodajże 16 cm, ale tu moja pamięć już nie sięga).
Klawesyn.jpg

Jako szczeniak dużo tego słuchałem, mój stary miał w warsztacie :)
Można czasem wyrwać za równowartość browara.

ja sie tylko boje ze ten głosniczek nie sprosta zadaniu grania każdego rodzaju muzyki w tym metalu,elektro.

Witam:

Na pewno nie sprosta. Szerokopasmówki nie są uniwersalne, zazwyczaj zaznaczają wyraźnie własne cechy.

Jakie są parametry tego konkretnie horna na tangbandzie? Jakie Pasmo, wykresy, efektywność?

Odpusciłem horna na tangbangu bo głosnik by sie nie wyrobił.
Nie chodzi o uniwersalność bo ja lubie zniektrzałcenia szerokopasmówek,ale niestety 12cm to malutki głosniczek.
Juz pare osób stworzyło "Aurum" http://klangundton.de/forum/viewtopic.php?f=4&t=131.
Aluminiowa kopułka napewno ciekawe zgra sie z hornem i w metalu powinno zabrzmieć to ciekawie,Teraz wystarczy dozbierac funduszy i zamówic czesci:)

Bardzo wątpię.
Haevy Metal wymaga podstawy basowej. W dodatku jest raczej "gęsty". Wysoko efektywnymi kolumnami szerokopasmowymi i na tubach dwu-drożnych można narobić dużo jazgotu ale z precyzją, rezonansami i wyrównaniem pasma mają zwykle problemy.

Do metalu raczej bym widział paczki 3-dr. Nie muszą być wysoko efektywne ale pasmo powinno zawierać jak najmniej rezonansów.

Szerokopasmówki i tuby mnie podobają się głównie w bluesie, jazzie (nie każdym), akustyce. Im bardziej hałaśliwa muzyka tym gorzej wypadają

Powrót