• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HW 1800

• Autor wątku Autor wątku joy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

joy

Reakcji
0
czy miałktoś kedyś kontakt z HW 1800 Alphard'a.
Chciał bym go kupi bo jest durzy i stosunkowo tani(200zł) a chce zrobi tanią wydajną
estradówkę.

parametry:
średnica - 46cm
moc (muz.) - 250W
pasmo - 27 do 2500 hz
SPL -97 dB

fs - 27 hz
Qts - 0,46
Qms - 4,46
Qes - 0,51
Vas - 323 L

Na ile są poprawne niewiem.

tania to będzie ale wydajna bez przesady.... 97dB jak zwykle pewnie mocno przesadzone. i do tego jeszcze ta moc 250wat i 18cali to jakiś zart i to jeszcze muzycznej?? niewiem czy się śmiać czy płakać.....
za 200zł lepiej kupić coś mniejszego ale co się nie spali w połowie pierwszej imprezy i zamiast pierdzieć wyda z siebie dźwiek....

W życiu bym nie kupił. Alphard ma zszarganą reputację jeżeli chodzi o wiarygodność parametrów, zwłaszcza SPL - aż 97 dB? Nie uwierzę. Poza tym fatalna jakość wykonania. Rozejrzyj się za jakąś Beymą albo Eminence - to są sprawdzone głośniki na estradę.
A w ogóle na co stawiasz? Niskie zejście basu czy dużą efektywność?

Ja juz bym wolal 15calowego STX-a przynajmniej gwaranjca jest i naprawia jakby co.
Ten Alfred to zeczywiscie ani sie smiac ani plakac wielka kobyla 18cali i 250W muzycznej to przeciez jakies 125W mocy znamionowej HE HE to juz wiecej teraz maja glosniki 8calowe. A od tych 97dB to ja bym odjal z 6dB. Mam chyba HW1500 i ma porazajace 90dB jak sluchalem obok celestiona to zakrzyczal kilka razy. No i ten alfred wogule nie ma srednich wiec na dwie drogi sie nie nadaje a bas ma taki mulowaty wiec gitarka basowa strasznie muli.

Ale ty chcesz estradówke ale kolumne czy suba? Na suba weź 38 stxa:) albo 2:P

nic dodać nic ująć jak ma być subbas to brał bym STX'a jak kolumny to moze być eminence Alpha albo Beta.

dzięki ale czy ktoś widział jak chodzą te STX's.(dlaczego są takie tanie(od17zł))
chce zrobi pełno pasmową estradówkę ale z średnimi i wysokimi
niema problemu.

oo to ciekawe bo troche w tym siedze i mam problem ze znalezieniem odpowiedniej średniotonówki (o taką naprawde cięzko) nawet niezdajesz sobie sprawy jak mało jest głośników które przenoszą do 5-6kHz wytrzymują 300-400wat podział od 150Hz i na dokładke mają SPL minimum 95dB a przydało by się 98 co by mieć jakiś zapas....

Powrót