• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] iAMP - moja aplikacja

Dla potomnych:
f5f89cccd0e5ee2c007efe517142f663_1543007437.jpg

Pomiar dla statycznego obciazenia 8.4Ohm.
44AC za trafem, 59V DC na kondach.

U maks to 55V a więc moc maksymalna to +-27,5V do kwadratu podzielić przez obciażenie 8,4oma

27,5x27,5/8,4=90 wat

Gratuluję porządnego wzmacniacza

Mierzone na podstawie Vrms już przy lekkim przesterowaniu.
34^2/8.4 ~= 130W

Prawdopodobnie będę jeszcze robić pomiar na innym trafie, się zobaczy czy uda mi się wyrwać takowe.

Mierzone na podstawie Vrms już przy lekkim przesterowaniu.
34^2/8.4 ~= 130W

Prawdopodobnie będę jeszcze robić pomiar na innym trafie, się zobaczy czy uda mi się wyrwać takowe.

ceny wiekszych transformatorów są dośc porównywalne może warto kupić o rząd wiekszy

przez kilka lat bujałem się z róznymi trafami w końcu kupiłem dwa 3,5kW zaimpregnowałem i mam spokój do końca zycia.
w kalsie A jesli mam 12par tranów z biasem powyżej ampera to rozpraszanie ciepła 1kW nie jest niczym niezwykłym
u mnie pracuja monobloki a trafka sa i tak dość ciepłe:)

Chylę czoła, kawał solidnej roboty Cię to kosztowało.

Ale trochę zmienię temat. Zaintrygowało mnie coś, co wypatrzyłem na jednej z fotek.
Pochwalisz się, cóż tam kombinujesz?

To na dole to dac AD1865 od Konrada z selektorem cyfrowym na AK4118.
To wyżej to PRE z selektorem itd.

ef049919c3777f52ae39ce734faedbf5_1574195731.jpg

No to, kolega robi sobie cały własny zestaw audio.
Więc teraz nie pozostaje nic innego, jak oczekiwać na moment, aż dokończysz te projekty i zaprezentujesz.
A tak przy okazji, jeśli to nie tajemnica, dlaczego zdecydowałeś się na tak duży wyświetlacz w przedwzmacniaczu?

A tak przy okazji, jeśli to nie tajemnica, dlaczego zdecydowałeś się na tak duży wyświetlacz w przedwzmacniaczu?

Czy duży to nie wiem, ma 48 mm wysokości. Poprzedni mój projekt preampa miał wyświetlacz 38 mm i był w mojej ocenie za mały.
Poza tym mam jeszcze kilkanaście takich matryc i uznałem, że je wykorzystam.

U maks to 55V a więc moc maksymalna to +-27,5V do kwadratu podzielić przez obciażenie 8,4oma

27,5x27,5/8,4=90 wat

Gratuluję porządnego wzmacniacza

Umax to owszem 55V ale na gałąź. Czyli mamy +-55V. To logiczne skoro mamy transformator 2x44-48V AC. Daje to około 150W przy 8 omach i pewnie 250 przy 4

Przy zasilaniu +-27,5V mielibyśmy maksymalnie około 50V na 8 omach. Twoje wyliczenia są błędne dwójnasób, źle zakładasz napięcie zasilania i liczysz moc że złego wzoru.

Ostatnia edycja:
Powrót