• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Identyfikacjka kolumn

Reakcji
0
Witam
Mam okazje kupić kolumny w dobrej cenie. Tylko nie wiem co to za kolumny. Proszę o identyfikacje i czy warto kupić czy dać sobie spokój
zdjęcia
334488725_1_644x461_kolumny-sprawne-koszalin.jpg

334488725_2_644x461_kolumny-sprawne-dodaj-zdjecia.jpg

334488725_3_644x461_kolumny-sprawne-mp3-i-sprzet-audio.jpg

Mam na oku jeszcze kolumny Watson lb1001. Ogólnie kolumny przeznaczone do pokoju 25m2 nie zależy mi na dużej głośności czy mocnym basie raczej na jakości i niskiej cenie (cena=jakość czyli raczej jakieś najwyżej jakości co do ceny) Budżet używek dobrze żeby był w okolicy 170zł

Kolego, dla mnie to w sumie nie wiem o co ci chodzi. Pytasz o ustalenie producenta kolum i czy warto je kupić nie podając ceny.. Przenoszę temat do offtopa (na razie)

Ogólnie kolumny przeznaczone do pokoju 25m2 nie zależy mi na dużej głośności czy mocnym basie raczej na jakości i niskiej cenie (cena=jakość czyli raczej jakieś najwyżej jakości co do ceny) Budżet używek dobrze żeby był w okolicy 170zł

:D

Mam na oku jeszcze kolumny Watson lb1001. Ogólnie kolumny przeznaczone do pokoju 25m2 nie zależy mi na dużej głośności czy mocnym basie raczej na jakości i niskiej cenie (cena=jakość czyli raczej jakieś najwyżej jakości co do ceny) Budżet używek dobrze żeby był w okolicy 170zł
Podane do identyfikacji kolumny to koszt około 200zł używane.
Budżet jak pisałem mizerny więc nie liczyłem na jakąś jakość wyższą. Raczej coś nie "chińskiej jakości" czyli bliżej średniej. (Szkoda że niektóry nie doczytali/nie zrozumieli) Widzę że trzeba było trochę dołożyć i celować może w jakieś mniejsze może "monitory dwu drożne"? tylko pytanie ile by trzeba było dołożyć

Ja bym tak nie narzekał na chińszczyznę (Aurum Cantus, TangBand). Za 170zł to do takiego pomieszczenia to zapomnij. Jak napisałem wcześniej uzbieraj jedno zero do tej kwoty.

Za 200 zł nic nie zrobisz samemu niestety (może jakieś klony Totem Mite, ale chyba ceny poszły w górę no i to malizna).

Imho za taką cenę bierz cokolwiek ci się podoba, będzie lepsze niż głośniki telewizyjne czy jakieś plastikowe pierdziawki komputerowe. Z tych dwóch bardziej mi się podoba ten wklejony w temacie, ale jak to gra i co tam siedzi to nikt ci nie powie ;-) Później jak ci przyjdzie chęć na coś lepszego to sprzedasz je na jakimś olx ;-)

Ja bym tak nie narzekał na chińszczyznę (Aurum Cantus, TangBand). Za 170zł to do takiego pomieszczenia to zapomnij. Jak napisałem wcześniej uzbieraj jedno zero do tej kwoty.

Wszystko fajnie, ale nie każdy jest w stanie uzbierać jedno zero więcej.

Rozumiem to ale gdyby choć trochę wysiłku się włożyło w zapoznanie się z tematem nie byłoby tego tematu. Za te pieniądze bierze się co jest. Sam jestem w takiej sytuacji że nie mam za dużych funduszy ale trochę samozaparcia wystarczy, a i chęć osiągnięcia celu też ma znaczenie.

w tej kasce szukaj jakis quadrali (czasem sie coś trafi) jak nie to moze starsze magnaty itd.

Za tą kasę nic nie znajdzie. Na allegro jest teraz mnóstwo handlarzy co to pozbierali poniemiecki szrot i windują ceny wszystkiego.
5 lat temu sprzęt z lat 90' był tańszy niż jest teraz, to jest jakaś parodia.
Jakiś czas temu przeglądałem allegro i w kwocie do 700zł nic mnie nie zaciekawiło. Biorąc pod uwagę, że STX ma w ofercie parę dobrze wykonczonych, przyzwoicie grających kolumn w cenie około 1100zł to na tamtą chwilę wolałbym dozbierać i kupić te STXy

Dziękuje za porady które otworzyły mi oczy. Najrozsądniejsza opcja jak tymczasowo zrobię sam jakieś proste dwudrożne niskobużetowe monitory na np STX. A potem dozbieram do 4cyrowej kwoty i kupię coś porządnego. Pewnie budowa wyjdzie więcej niż zamierzałem ale przynajmniej się czegoś może nauczę .

Nic nie widać na tym pierwszym zdjęciu, ale można brać, jeśli woofery to coś pokroju TVM.

Czegoś może się nauczysz, ale sam tak obserwuję, że w dolnej półce sens składania jest znikomy (np w moim przypadku 2x tańsze gotowce z podobnej ery co to w temacie zagrały może trochę gorzej).

Powrót