• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Iglaki MLTL na STX W.12.100.8.MC + T.9.100.8.MS. Pierwsze DIY.

OK... dziękuję, nie jest aż tka źle :) ale jednak poczekam na fornir ROSE lub TEAK... są zbyt "czerwone"
Daj znać proszę jak będziesz miał gotowe.
Pozdrawiam

Teak więcej nie będzie.
Jest jedna para też z przetarcia mi.
Rose jest gdzieś gotowe, tylko kartony się skonczyly w sobotę

Tylko ktoś już go zamawiał

4b342feeb158bbcb5d0dcd9d4a47d911_1752165394.jpg

Moja wizja podstawki.
Kolce z stx

OK... dziękuję, nie jest aż tka źle :) ale jednak poczekam na fornir ROSE lub TEAK... są zbyt "czerwone"
Daj znać proszę jak będziesz miał gotowe.
Pozdrawiam

Rozważam sprzedaż moich Teaków (żona ciśnie że za dużo audio-fantów jest). Potencjalny nabywca dostałby dwie wersje zwrotnic. Pogromcy i Pawła.

Również złożyłem kolumny w obudowach od Pawła. Potwierdzam bardzo ładne wykonanie, chciałbym tak fornirować 🙂
Projekt to kapitalna robota, gratuluję Pogromcy Mitów!
Bardzo przyjemne granie.

Załączniki

• PXL_20250822_101102436.MP.jpg
    PXL_20250822_101102436.MP.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 73
przypominam ze dostepne sa od reki

ROSE - idealne. zaraz pakuje druga pare
TEAK - sa przetarcia na fornirze. moge dolaczyc zdjecia
CZERWONE - sa przetarcia

robia sie CZARNE.
pierwsza para nie ma szczescia i lakierowana bedzie dziesiaty raz...
druga para mam nadzieje ze bedzie bardziej naturalna ;)

Monitory obok to "SBA na start"
Ooo, fajne porównanie, najtańsze głośniki STX vs (prawie) najtańsze głośniki SBacoustic.
Wielkość wooferów inna, obudowa inna, ale cenowo zbliżone.
W dodatku porównanie będzie bezpośrednie.

Czekamy na recenzję.

Moje subiektywne porównanie Iglaków i SBA na start.
Iglaki: większy bas, jest mniej wysokich tonów, średnica też lekko wycofana. Wydają się budować lepszą scenę, ale są cichsze i mniej szczegółowe.
SBA na start: bas jakby czasem trochę pudełkowy i mniej wypełniony, ale bardziej zróżnicowany. Więcej wysokich tonów, średnica wyraźniejsza, grają trochę głośniej i bardziej szczegółowo. Nie znikają w pomieszczeniu tak jak Iglaki (może dlatego, że nie stoją na dedykowanych podstawkach, tylko na szafce RTV?).
Niskie tony wydają się mieć podobne zejście w obydwu konstrukcjach.

Trudno mi jednoznacznie określić, który projekt gra lepiej - choć różnice są słyszalne. Iglaki są mniej szczegółowe, SBA wydają się być bardziej męczące.

Gdybym mógł wybrać kilka cech z tych dwóch konstrukcji to życzyłbym sobie dociążonego basu i sceny jak z Iglaków oraz zróżnicowania w niskich tonach i wyraźnej średnicy jak w SBA. Do tego połączenie nie męczących wysokich tonów z Iglaków oraz większej szczegółowości jak w SBA na start.

Załączniki

• 1757609375036.jpg
    1757609375036.jpg
    2.1 MB · Wyświetleń: 14
Ostatnia edycja:
Dziele się pomysłem na podstawkę. Wycięta na laserze z blachy #6mm i pomalowana na czarno.
Poprawia stabilność zestawu (zwiększa rozstaw nóżek i obniża środek ciężkości, bo trochę waży) oraz wg mnie dobrze wygląda.
Zrzut ekranu 2025-09-23 223523.pngZrzut ekranu 2025-09-23 223415.png

Do tego dokręcone od spodu małe nóżki (kupiłem na popularnym portalu aukcyjnym):
1758660214262.png
1758660231765.png

IMG_20250923_224806.jpgIMG_20250923_225023.jpg

Plik DXF na laser w załączniku.
Rozstaw otworów mocujących (te z pogłębieniem stożkowym) pasuje do obudów wykonanych przez Pawła S.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Powrót