• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ile planujesz przeznaczyć na następna konstrukę?

Ile planujesz przeznaczyć na następna konstrukę?

• do 500zł

Głosów: 0 0.0%
  • od 500 do 1000zł

• od 1000 do 1500zł

• od 1500 do 2000zł

• od 2000 do 2500zł

• od 2500 do 3000zł

• Łącznie głosujących
    1
bingant napisał:
takero czy w takim razie z 3way na STX można wydolić jeszcze więcej?

Moim zdaniem w cenie 3way na stx-sie można zrobić coś co będzie grało nieporównywanie lepiej (oczywiście pędzone odpowiednimi wzmacniaczami). Mam już projekt w głowie :)

3way na szerokopasmówce z dołem aktywnym TL w jednej obudowie.

marian napisał:
bingant napisał:
takero czy w takim razie z 3way na STX można wydolić jeszcze więcej?

Moim zdaniem w cenie 3way na stx-sie można zrobić coś co będzie grało nieporównywanie lepiej (oczywiście pędzone odpowiednimi wzmacniaczami). Mam już projekt w głowie :)
Irek powiedział że on robiąc pomiary profesjonalnym sprzętem miał ogromne trudności zrobić zwrotnicę do 3-way. Robiąc to domowym sposobem (jig+komputer) to podobno jest prawie nie wykonalne. Jeżeli Irek jest w błędzie to mam(nie fizycznie) głośniki które chcę zastosować w następnej konstrukcji i zrobię zwrotnicę samodzielnie do mojego 3-way.

Słyszałem zwrotnicę Irka do stx 3way i mi się nie podobała,a nawet znalazłem błąd,więc... Najważniejszy jest odsłuch a nie obrazek z charakterystyką.

To tylko dla celów statystycznych, aczkolwiek inne granice $ bym postawił znając konstrukcje jakie to powstają w największej liczbie :D
Przedziały 200, 400, 800, 1500, 2500 i powyżej 2500zł myślę że byłyby ciekawsze.
na początku myślałem o takim przedziale, ale bardziej interesuje mnie, kto dużo chce wydać a kto mało. Bo 200 jak i 400 na konstrukcje można uznać za niedużo.
Druga sprawa że na 2-way na Seas Excel ew, Scanach da się zrobić przy kwocie do 3500zł, a 3 way już nie.

jamess8 napisał:
Irek powiedział że on robiąc pomiary profesjonalnym sprzętem miał ogromne trudności zrobić zwrotnicę do 3-way. Robiąc to domowym sposobem (jig+komputer) to podobno jest prawie nie wykonalne.

Dziwne bo ja juz zrobiłem kilka konstrukcji 3-way za pomocą takich domowych metod i nie widze, żeby to było niewykonalne. Jest trudniejsze to fakt bo ciezko zmierzyć charakterystyke tam gdzie system pomiarowy odmawia posłuszeństwa ale to tylko kwestia techniki pomiaru.
Druga sprawa jest taka, że ewentualne pomyłki na podziale nisko-średnim są bardzo słabo słyszale, to nie pomyłka na średnich tonach gdzie łatwo wychwycić wszelką niedokładność.

Powrót