• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ile trzeba wydać żeby zaczać przygode z analogiem

Reakcji
0
Witajcie troche sie zastanawiałem czy napisać ten temat i czy w dobrym miejscu go napisalem no ale zdecydowalem sie i szukam odpowiedzi na pytanie Ile trzeba wydać na gramofon żeby nie był to złom.
Od jakiegoś czasu przeszukuje alledrogo w poszukiwaniu niezłego analoga ceny płyt nie odbiegaja jakoś od ceny cdków wiec może warto zainwestować w analog?
Chciałbym go podłaczyć pod yamaszke pianocraft 840 wiec potrzebował bym przedwzmaczniacza i tu też nastepna niewiadoma:ohmy:
Na alledrogo pełno starych duali z lat 70 w cenach 300-500zł ale zastanawiam sie czy warto, nie szukam super audiofilskiego brzmienia lecz cieszyło by mnie gdyby dzwiek był czysty grał scena była bardzo obszerna no i żeby płyty wytrzymywaly wiecej niż 5 odtworzeń.

Bardzo dobre są gramofony technicsa, parę modeli już wyjątkowo były godne uwagi.
I w tej kwocie dostaniesz je.

Dobrze mówi. Szukaj technicsów z lat 80-tych z ramieniem tangencjalnym, najlepiej pełnych automatów. Na allegro jest kilka, chyba do 500 zł lub niewiele więcej.

Tylko że technics w porównianiu do duala wyglada jak został by zaprojektowany na kolanie;) jeśli któś mógłby podać jakiegoś linka bo tych technics jest od zatrzesienia...
Myśle ze 500zł na gramofon to max co chciałbym wydać bo nie jestem w gramofonach obeznany i nie chce zaczynać od bog wie jakiego.
Może ktoś mógłby coś powiedzieć na temat tego http://allegro.pl/dual-601-belt-drive-nowa-igla-klasa-i1608148762.html
No i co z przedwzmaczniaczem jaki wybrac?

mbar No mi sie ani troszke nie podobaja te technics które podałeś nie przypominaja ani troche gramofonu raczej jakiś wynalazek.
Cały czas nie moge sie dowiedzieć co z tym przedwzmaczniaczem.
I cały czas nie moge sie przekonać do technicsa i chyba jednak bede szedł w strone duala i wybiore "DUAL 505-2" tylko pytanie jaki do niego przedwzmacnziacz i czy wymiana igły wkładki też bedzie potrzebna.

Przedwzmacniacz RIAA -- jest pełno kitów w sklepach internetowych.
A jak jesteś ambitniejszy, to weź notę katalogową LM4562 i tam jest schemat przedwzmacniacza. Zresztą w notach innych opampów też znajdziesz zalecane aplikacje RIAA.
Będzie Cię to kosztowało wielokrotnie mniej, niż "wysmakowane" gotowce na allegro.

---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post o 15:37 ----------

czy wymiana igły wkładki też bedzie potrzebna

Wywróżyć się nie da.
No mi sie ani troszke nie podobaja te technics które podałeś nie przypominaja ani troche gramofonu

Kwestia gustu :) Dla mnie ten dual, co podałeś, wygląda jak gramofon dla babci :) Jeszcze tylko serwetka i kwiatek obok.

ja jak koledzy potwierdzam, że Technics ma dobre gramofony. Sam kupiłem za 50 zł Technics'a z bezpośrednim napędem, naprawdę gra rewelacyjnie tak samo jak wygląda. Odpadają w nim wszelkie problemy z paskiem napędowym, bo go po prostu nie ma.

Niektórzy twierdza że wymiana igły w używanym gramofonie to obowiazek bo nie wiadomo w jakim ona jest stanie wiec nie wiem czy ta opinia to kpiny czy prawda.
A co do desingu to nigy nie podobały mi sie technics z konca lat 80 poczatku 90 takie swiecidełka podłużne potenciometry nie mój gust natomiast własnie taki gramofon babci mi sie bardzo podoba bo lubie vintege ale ze smaczkiem:)

Mam duala 1219, ktorego kupilem dla siebie lecz jestem zmuszony go sprzedac. Jest to jeden z najlepszych gramofonow duala z lat 70. 3 predkosci obrotowe, pelny automat startu i stopu, ramie na kardanie silnik igielka, niewiele uzywany jak na swoj wiek. Te kapcie technicsa przy dualu wygladaja jak plastykowe zabaweczki.

http://www.youtube.com/watch?v=3j7kB5HeJWw

Jak bedziesz mial okazje kupic tanio taki gramofon to jest to swietny sprzet na poczatek przygody z analogiem.

Pogromca mitow A napiszesz o nim cos wiecej jaka wkładka igła ile byś za niego chcial ?

Niektórzy twierdza że wymiana igły w używanym gramofonie to obowiazek bo nie wiadomo w jakim ona jest stanie wiec nie wiem czy ta opinia to kpiny czy prawda.
A co do desingu to nigy nie podobały mi sie technics z konca lat 80 poczatku 90 takie swiecidełka podłużne potenciometry nie mój gust natomiast własnie taki gramofon babci mi sie bardzo podoba bo lubie vintege ale ze smaczkiem:)

Do gramofonu, o którym pisałem wstawiłem swoją wkładkę z nową igłą (oczywiście wykonałem też kalibrację wkładki). Design to już kwestia gustu, mi właśnie odpowiada nowocześniejszy, który podpasuje pod resztę sprzętu, retro ma być tylko brzmienie ;)

Powrót