• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Illuminatory przyprawiające o smutek

To jest dobre pytanie bo jak dla mnie przeskok z jakiś głośniczków komputerowych na iluminatory to przesada dla osoby, która dopiero w temacie się zakręca i nie wie czego oczekiwać to kupuje przetworniki z wysokiej półki.

Tutaj trzeba powoli dochodzić do tego co głośnik wyżej oferuje, trza to po prostu usłyszeć i wiedzieć czego powinno się oczekiwać.

Ale jak kolega nie chce tych illuminatorków to ja je chętnie przygarnę za dobrą cenę :)

3lite smieszną rozmowę przytoczyłeś , szkoda że to prawda jak w klate nieciśnie i da się rozmawiać to co to za hi end. Najciekawsze jednak rzeczy na diy audio czytalem na śmietniku myślalem że się zleję ze śmiechu. Co ci administratorzy robią userą że się tak unoszą :).

Ale dziamgacie jak stare dewoty :P No poczekajmy aż wyjdzie z tego smutku wróci do życia i napisze dokładniej co go trapi ;)
Na razie wiemy tylko że dźwięk jest nie taki, a nie napisał co z tym dźwiękiem nie tak...

Ja tam sie dziwie, ze mozna byc zmartwionym. Bo jak tu z takiego malego glosniczka uzyskac dobry bas? Ludzie mysla, ze jak kupia midwooferek za tysiaka, to on bedzie gral jak kolumny wielkosci altusow. Nie przeskoczy sie praw fizyki.

Nie ma się co znęcać nad kolegą. Za dużo audiostereo, za mało xyzpawel.blogspot.com. Kolega za kila lat zrozumie, że jakis oszołom z as okradł go na 1000zł bo tak to trzeba nawać. Za te "fachowe" porady (jakie kable do...) kilku nalezałoby wsadzić za kratki. Przerzucajac pieniądze z kabli na przetworniki można by zrobić fajne 3w niekoniecznie na Illuminatorach.

Jeden z userów z AS pisał, że pracował kiedyś w jakiejś firmie produkującej kable i wie, że te firmy audiofilskie je od nich kupują, konfekcjonują i zarabiają końcówki :)

A czy istnieje jakiś gotowy do skopiowania projekt 3W na Illuminatorach?

Ostatnia edycja:
Wystarczy gruby tani kabel miedziany
wartosc_opru.jpg

Chyba lepiej plecionka, po prąd płynie po zewnętrznej stronie kabla. I najlepiej z miedzi beztlenowej (odizolowane 20-letnie kable dalej nie mają śladu patyny).

UWAGI MODERATORA
Panowie, nie róbcie off topu, o kablach pogadajcie sobie gdzie indziej.

ja polecam koledze zaprosić kogoś z kolegów forumowiczów kto już obsłuchiwał różne iluminatory , kupić wzmacniacz w płynie i o 4tej nad ranem wszystko będzie jasne (przy asyscie sąsiadów walących kijem od miotły po ścianach) . Bo tak naprawdę to troszkę gdybania jest w tym temacie (nikt nie widział , nikt nie słyszał oprócz kolegi strapado ) a w okolicach Poznania i w samym poznaniu na pewno ktoś się znajdzie poratować kolegę Forumowicza

Głowię się cały dzień co jest nie tak czy po drodze coś skopałem (jakieś zwarcie, złe lutowanie, coś uszkodzone czy coś innego). Rozumiem, że muszą się wygrzać ale czy w aż takim stopniu by była różnica, przecież jak podłączyłem wcześniej wysokotonowca tak dla testu na samych kablach bez zwrotnicy to wydaje mi się że cykał aż miło a teraz jakiś stłumiony. Czy przypuszcza ktoś co może być tego powodem? Proszę o jakieś wskazówki lub wyjaśnienia. Pozdrawiam.

Jak potrafisz wkleić zdjęcie na Diyaudio to zrób kilka ze zwrotnicy , zamieść schemat elektryczny jaki jest do tego projektu bo nie wszyscy go znają . Daj wszystko co masz w tym temacie, inaczej wszystko bedzie stało w miejscu . Dokładne umiejscowienie głośników tez jest bardzo ważne wzgledem siebie i scianki.

Nie na temat...
lepiej zapoznaj sie ze wzorem bo bylo o tym setki razy na forum

Elektrykiem nie jestem, więc może coś tam pomieszałem :( . Kiedyś coś słyszałem o naskórkowości i tyle. Może źle się wyraziłem, ale jako "plecionka" chodziło mi o kabel składający się z wielu żył a nie o to co jest oplotem np. koncentryka, no chyba że jednak pojedynczy gruby drut jest lepszy w audio. I chyba taką "plecionką" są zazwyczaj kable głośnikowe.

Nie na temat...
Efekt naskórkowości nie występuje przy częstotliwościach akustycznych. Plecionkę stosuje się po to aby kabel był elastyczny.

Powrót