nodek w związku z powyższym ja mam pytanie dodatkowe: czy rozpatrujemy sposoby łączenia głośników i ich impedancji wypadkowej (która z punktu widzenia wzmacniacza ulega dodatkowo zmianie na skutek obecności zwrotnicy jak to słusznie zauważył Kolega ( DIGIPROCOMP ), czy też zakładamy hipotetycznie, że jesteśmy w posiadaniu dwóch identycznych głośników różniących się tylko impedancją (w rzeczywistości jest to niemożliwe ale na potrzeby rozważań czyni się takie założenia)
:?:
- dokladnie! teoretycznie identyczne glosniki, oprocz wlasnie ich impedancji, przyjmijmy, ze kolumny nie maja zwrotnic, po prostu je laczymy, z jednej kolumny mam 4 drugiej 8.
DIGIPROCOMP napisał:
a gdy była lekcja o zwrotnicach lepiłeś bałwana na placu?
Niestety w szkole nie mielismy wszystkiego o audio, niestety nie bralismy o budowie zwrotnic dobierania elemntow itp. Wielu rzeczy tez po prostu nie pamietam, a niekiedy po prostu zdarzalo sie nie sluchac na lekcjach. Jakis skrawek wiedzy elektronicznej posiadam, lecz gdyby ktos ze mna rozmawial w jezyku typowo technicznym-elektronicznym, nie wiem czy bym wszystko zrozumial.
Pozatym wielkie dzieki, za wytlumaczenie co i jak odnosnie mojego pytania.
Teraz kolejne pytanie na inny temat, jak mowilem nieznam sie na zwrotnicach i dobieraniu parametrow danych elementow. Przyznam sie, ze wtopilem w pewnej sprawie, konkretnie, pomylilem glosniki, mam arn 188/05/08 i arv 104/04/08, a myslalem, ze posiadam (a nawet nie ja, tylko brat) arn 150, znalazlem gotowy schemat zwrotnicy:
Kupilem wszystkie elementy juz wczesniej, zwrotnice poskladalem.
Problem tak wyglada, ze arv 104 bardzo ladnie dziala poprzez zwrotnice, niestety arn 188(na zwrotnicy do arn 150) przenosi strasznie malo srednich, jest to dosc zle stonowane i po prostu nie bardzo mi sie podoba, wole zeby jednak troche srednich poszlo na tego arn'a 188, wnioskujac ze schematu, ktore elementy musze wywalic, albo na jakie zamienic, zeby szlo wiecej srednich tonow?
Dodam, ze sprawdzalem jak to gra poprzez podlaczona arv 104 pod zwrotke, a arn 188 polaczone poza zwrotka, wtedy na arn idzie troche duzo srednich-minimalnie za duzo jak dla mnie, ale za to jakosc dzwieku jest deczko gorsza, wolalbym jednak zmienic cos w zwrotnicy, zeby jednak dzwiek byl w miare czysty i przenosil wiecej srednich tonow.
Jakies sugestie w tej sprawie?
Przyznam, ze najbardziej pasowalo by mi, np wywalenie jakiegos elementu niz kupno.
Na zwrtonice, amplituner i karte dzwiekowa wydalem moje ostatnie pieniadze, a nawet jestem troszke na minusie. Wiec lepiej zeby byl jakikolwiek lepszy efekt poprzez wywalenie np kondensatora niz kupowac inny, wiem ze to zlotowkowe sprawy, ale teraz ciezko bedzie mi wykombinowac jaki kolwiek grosz.
Jeszcze raz z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi w temacie, mysle, ze te informacje zaaplikowaly sie w mojej glowie i kiedys bede potrafil to jakos wykorzystac.
Pozdrawiam