• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

impedancja arn150+gdwk->pytanko

• Autor wątku Autor wątku Grze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Grze napisał:
marven, nie chodzi mi o rezo w tunelu tylko o to ze tunel zaslaniając dolną scianke zmniejsza powierzchnie rownoległą do gornej scianki(czyli robi to co skosna scianka).

wierz mi -to nie to samo co skosna scianka - dzialanie tunelu w sposób ktory opisujesz jest pomijalnie małe. Zresztą - rezonans jest - widzisz go na wykresie impedancji i na 99% jest to rezonans półfalowy miedzy gorna a dolna scianką - wiec nic tu zasloniecie dolnej scianki przez tunel nie pomoglo...

Uzupełnię jeszcze odpowiedź na pytanie w temacie postu: Ta górka koło 1.2 kHz to wynik wzrostu impedancji głośnika niskotonowego z częstotliwością, która nie jest kompensowana żadnymukladem RC.

Doprawdy nie wiem gdzie wy widzicie strojenie na 60Hz jak jest ono ok 45Hz co widać na zamieszczonym wykresie.

Powrót