• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Impedancja wejściowa (?) - problemy

Reakcji
0
Witam,

posklejałem sobie lampowy wzmacniacz gitarowy z audiotona http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html

gitara-sch.gif

Gra to, hm, bez rewelacji, ale być może to wina składającego, czyli mnie ;) Największy problem jaki mam z tym wzmacniaczem to regulacja głośności. Autor proponuje potencjometr głośności 470k - 1M log. Próbowałem oba i nawet w przypadku 1M zawsze jest na początku "martwy punkt" (nic nie słychać) i od pewnego momentu nagle pojawia się dźwięk i to już stosunkowo głośno. Wzmacniacz posiada 2 wejścia o różnej czułości, ale nie ma miedzy nimi praktycznie różnicy. Żeby grać cicho musze wręcz dmuchać na gałkę potencjometru, żebe znalazła się na skraju położeń cisza - głośno.

O ile jeszcze to mogłem przebolec, to po dołożeniu efektu Boss CE2

http://tonepad.com/getFile.asp?id=101

sytuacja stała się tragiczna. "Martwe pole" jest jeszcze większe i dźwięk pojawia sie w połozeniu potencjometru na godzinie 9:00 i jest to od razu wielki huk (słychać 2 piętra niżej)

Domyślam się, ze rozwiązanie tkwi w zmianie wartości rezystorów R1 i R2 (teraz 68k) lub tez potencjometru głośnosci we wzmacniaczu (teraz 1M log), ale potrzebuję porad jak je dobrać.

mozesz dolozyc jeszcze jednego potka za R1R2 ktory se wstepnie wyregulujesz czulosc wzmacniacza

pegelmesser napisał:
Prawdopodobnie zastosowales potencjometr liniowy zamiast logarytmicznego.

Raczej nie, w położeniu środkowym ma ok. 10% swojej max rezystancji.

Jak znajde wiecej czasu to wlutuje bonusowy potencjometr tam, gdzie proponuje caras.

No to chyba schemat ma jakis czeski błąd. Swoja drogą zarzuć temat na forum trioda.com .

W przypadku korzystawnia z wejscia High rezystancja wejsciową bedzie R3 , w przypadku wejscia Low R3+ R1 . Typowy rezystor siatkowy nie ma wpływu na rezystancje wejsciowa bo siatka ma ją bardzo duzą.

Zamien ten potencjometr na normalny 47-100k . Nie ma sensu dawać duzych wartosci rezystancji potencjometru bo po pierwsze zwykle mocno sie rozjeżdzaja kanały po drugie w układach lampowych duze rezystnacje w obwodzie siatki zwiekszaja szumy.

No i sprawdz czy nie podłączyłeś go na odwrót, potencjometr jest logarytmiczny ale w jedną stronę w drugą jest odwrotnie logarytmiczny ;).

Yoshi doczytaj pierwszy post, to wzmacniacz gitarowy :)

a) mono
b) impedancja wyjsciowa gitary jest b. duża i na pewno większa niż innych "urządzeń generujących dźwięk" typu CDplayer.

[ Dodano: 2009-03-16, 00:29 ]
EDIT: Szukałem informacji na temat impedancji wyjściowej gitary: 3 pierwsze wyniki z googla to (odpowiednio): 500kR, kilkadziesiąt kR, kilka kR :lol: Zmierzone "na pałę" omomierzem na wyjściu: 2kR na jednym przetworniku, ok. 16kR na drugim.

Wybiorę się rano do mojego druciarza (czyt. wykładowcy - docenta PWr - od teorii obwodów/techniki analogowej) zobaczymy, czy podpowie coś praktycznego, czy też może stwierdzi, że on teoretyk i mam spadać na bambus a do indeksu 2.0 :D

Wyglada ze potek jest uszkodzony ew C9 ma za duza wartosc. Potek ma duza rezystancje bo pracuje z dosc zlozonynm biernym ukladem korekcji barwy. Jesli nie to mozliwe ze wmocnienie jest za duze do Twojej gitary i wtedy dzielnik na wejsciu poprawilby sytuacje.

Powrót