• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Integra accuphase itd

Jak tam postępy ???
Mi dopiero płytki doszły i zabieam się bardzo powoli za kompletowanie części bo na razie mało czasu - praca.

Załączniki

• DSC_0471.jpg
    DSC_0471.jpg
    98.4 KB · Wyświetleń: 0
w projekcie była przerwa z 2 tygodnie ale już znowu działam, nie miałem czasu totalnie by cokolwiek działać więc odesłąłem końcówki jaskiniowcowi i napięcie stałe na wyjściu nie istnieje (jakieś śladowe ilości) brumu ponoć nie ma itd itp. Teraz w weekend składam ile dam rade, na razie tyle :

zmieniony układ bo zasilacz będzie inny, teraz lepiej ?? :) pre jest obok nie pod trafem, zabezpieczenie powędrowało pionowo na tylni panel itd. powoli prowadzę już okablowanie itd.

przy dobrych wiatrach odpalę wszystko w ten weekend, a jak będę miał inne zajęcia to pewnie max w następny

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post o 15:15 ----------

jakies problemy daniel ?

głównym problemem jest uszkodzony modem od internetu, więc nie mam jak coś się udzielać teraz na forum, więc bywam sporadycznie

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post o 15:17 ----------

odpaliłem już sterownik, selektor i regulacje głośności, przewody poprowadzone estetycznie tak że ich nie widać, okablowanie wyjściowe, sterujące od sterownika, wyświetlacza itd , od wejść do selektora, od selektora do regulacji i do pre podłączone teraz już tylko zasilanie do pre (tylko przewody od trafa) i końcówek - zasilacz oraz podłączyć kable od zasilania do końcówek i dźwięku od pre do końcówek i gotowe :)

Kondestor w ogrinale łączy masę płyki z masą obudowy !!!

Raven - tam właśnie łączona jest masa "pradowa" z sygnałową i to się dzieje na płytce. Następnie obydwie masy są łączone razem w gwiazde za zasilaczem, a gwiazda jest oczywiście połączona z masą obudowy. Poza tym wejście masy sygnałowej jest połączone z radiatorem (obudową) poprzez mały ceramik (jak dobrze pamiętam). Bardzo istotne są tutaj solidne i możliwie krótkie kable do masy. W różnych modelach trafiają się jeszcze inne "triki". Poza tym w oryginalnych accu i co też polecam, jest pzrerywacz pętli na mostku 30A i rezystorze (5 albo 10ohm - nie pamiętam już). Do tego odpowiedni kondensator na pierwotne. Pamietaj też, że na płytce zabezpieczenia masz też cewki i one też mogą pozbierać coś z trafa, ważne jest ustawienie. Mi ostatecznie udało się odpalić E-406 bez żadnego przydźwięku i działała całkiem fajnie.
to trudny wzmacniacz w odpaleniu, ale możliwy i warto go odpalić. Ja w przyszły weekend chcę odpalić E-550, o ile dojdzie mi trafo.
Taka implementacja masy jest całkiem ok w E-406 nie miałem, żednego przydźwięku.

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 09:58 ----------

Raven - teraz doczytałem Twój post do końca. Czyli wszystko zostało już napisane. Masy łączą się w zasilaczu (a na płytce przez kond). Masy głośników i wyjściowa sygnału w E-406 łączyły się na płytce zabezpieczenia i następnie do wspólnego punktu za zasilaczem. Było Ok, ale można lepiej (przy dłuższych pzrewodach, będzie większy pzresłuch międzykanałowy).

Tak. Oryginalnie jest 450. Ja zamówilem 500VA. Z trafem nie ma co szalec ponad stan. Trzeba po prostu optymalnie dobrac trafo i pojemnośc zasilacza. Accuphase, robi to wystarczająco dobrze i racjonalnie....

To jest rura termokurczliwa. Przed przylutowaniem tranów nakładasz i podgrzewasz.

Właśnie odpaliłem e-450, pre i zabezpieczenia.
Wszystko ruszyło od "kopa".
Mam pytanie co do tych mas w e-450:
Jak poprowadze dwoma przewodami do zasilacza tzn, jeden z "głównej" masy a drugi z masy wejścia to pojawia się stałe napięcie.
Ale jak jednym przewodem poprowadze mase "główną" do zasilacza, i wstawie mostek zamiast kondensatora c25, to jest wszystko ok.
Na obydwu końcówkach 1-2mV na wyjściu oraz 10mV biasu.
Narazie chodzą same końcówki, bez pre i zabezpieczeń.
Tak jest wszystko ok?
I jeszcze jedno, jaki jest pobór prądu przez jedną końcówkę?

Rano będę testował na kolumnach, bo teraz by mi żona łeb urwała.
No i do projektu obudowy trza kolegów zaprzęgnąć.
Próbuje dorwać wskaźniki wysterowania, jakieś większe, ale na razie nic z tego.

Ostatnia edycja:
Miliamperomierze analogowe, do kupienia na allegro za grosze, a są naprawdę duże, wystarczy zmienić skale i działa(sprawdzone).

Już o tym myślałem. Poluję na uszkodzone wzmacniacze z dużymi wskaźnikami. Zanjomy jeźdźi do niemiec na szroty, obiecał się rozejżeć.
Jak nie to trzeba będzie tak jak pizesz zrobić.

Dzięki, przyda się.
Masy już dawno połączone. Narazie na stole. Zero przydźwięków.
W tym wzmacniaczu masy są łączone na pcb zabezpieczenia, a w oryginale na pcb zasilacza.
Przedwzmacniacz jak na tą chwilę ma za duże wzmocnienie i nie działa w ogóle u mnie sterownik vu meter który jest na pcb zasilacza.
Możliwe że ta7318a jest uszkodzony.

jeśli chodzi o prowadzenie masy ii podpinanie modułów to już dawno to rozpracowałem i podałem jak to zrobić dźwiedziowi, u niego takie połączenie też zniwelowało brumy itd. Tyle że ja jeszcze oprócz końcówek i pre mam sterownik itd - czyli masę cyfrową. Ale wszystko na 99% jest już ogarnięte, jak skończę w 100% projekt co trochę się wydłużyło ale max pewnie 2 tyg i będzie gotowe, to podam jak najlepiej wszystko po podłączać, to co na razie wymyśliłem a później urzeczywistniłem i przekazałem schemat Dźwiedziu, jest dobrym połączeniem co sam wspomniany kolega pewnie potwierdzi, gdyż mamy stały kontakt telefoniczny i staram się pomóc koledze w uporaniu się z tym accu. Sam nie mogę na razie porobić ale 99% jest już skończone zarówno elektronicznie jak i mechanicznie, więc to już bardzo blisko.

Nie mam neta w domu więc rzadko na forum bywam ale postaram się następnym razem wstawić nowe fotki obudowa już skończona, wszystko po-podłączane tylko muszę wkręcić jeden radiator i po-podłączać jeden kanał - tyle :) problem w tym że nie mam go w domu, smutno przyznać ale przy regulacji biasu zrobiłem zwarcie i uległa końcówka uszkodzeniu.

Z masą dźwiedziu już nie kombinuj bo na razie - bez obudowy to już na pewno - nic lepszego nie wymyślisz. Czekam na tel :) czy z układami powalczyłeś.

Powrót