• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak dobrać głośniki??

Reakcji
0
CZeść!! Mam wzmacniacz Yamaha A-500, który ma:
-220 Voltów
-380 Wattów
-50 Hz
-wejście na 4 kolumny 8-16 Om.
Chodzi o to, że mam zamiar konstruować kolumny lecz nie wiem jak dobrać głosniki :/ aby w pełni wykorzystać mój wzmacniacz, który narazie leży bezczynnie. Chodzi o to że nie bardzo łapie sie w tych Wattach, Voltach i Ohmach :) To będzie moja pierwsza konstrukcja. Proszę o pomoc!! Zaplanowałem sobie, że:
-Woofer 25 cm
-Średniotonowy 10 cm
-jakis dość mocny tweeter

Podstawowe pytania........
Ile masz na to kasy?
Czego sluchasz?
Do kina tez ma byc?
Czego oczekujesz?
Pozdrawiam

hmm... powiedzmy że zainwestuje około 400zł,
słucham różnej muzyki, wszystkiego .... :)
bez kina,
chcę osiągnąc czysty dźwięk i mocny bas!!
PZdr

No to 400zł na wszystko - czyli 2 kolumny???

Jeśli tak to na głośniki masz około 200zł, a kolejne 200zł na wykończenie i zwrotnice (może wyjść duzo taniej)

Ogólnie proponuje Tonsil lub Tesla

oki dzięki :) pozdro

[ Dodano: 2005-04-16, 11:39 ]
ktoś mi polecił takie niskotonowe:
Alphard HW 1000: Moc znamionowa 75 RMS, Impendancja 8Ω, Średnica 250 mm

Alphard LW 800: Moc znamionowa 60 RMS, Impendancja 8Ω, Średnica 200 mm

który jest lepszy i co do tego dobrać żeby dobrze ze sobą współgrało??

zaden z nich :) wez sie w garsc i poczytaj forum szukaj informacji na necie jest tego mnustwo !! poswiec troche czasu bo bez tego to ciezko bedzie nawet jak ci doradzimy :/

pozdro.

Poszukaj najbardziej rzucajacych sie ostatnio na forum 3 liter a bedziesz wiedzial czego mozesz uzyc. I w sumie to jest Twoj jedyne rozwiazanie.

400zł na całość powinno starczyć - Masz do wyboru STX, Tesla, a jak dolożysz lub będziesz miał materiały konstrukcyjne to Tonsil, ale to mój wybór by padł na Tonsila lub coś jeszcze lepszego, oczywiście za dokładką...

Powrót