• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak dobrać kondensatory

Reakcji
0
pytanie jak w temacie mam transformator 150 2x30V jakie powinienem użyć kondensatory aby nap wyjściowe nadawało się do zasilenia tda7294 jaka pojemność i na ile votusów

Jak dla ciebieto myślę że starczy ci po 5000u na stronę a co do napięcia na kondensatorach to lepiej żeby miały większy zapas. coś koło 50v jak dla ciebie. Pozdro

Szafik ...nie do końca czym więcej uF tym lepiej bo jak dasz za dużo to może wystąpic efekt niedoladowania i wielka dupa...
Zależy do czego ma być to TDA. Jak sub to ok 1000uF na strone, jak kolumny to z 15000 - 20 000uF na strone.

wovo ... cos chyba pomieszałes ... efekt niedoładowania występuje własnie jak pojemnośc jest zbyt mała i przy duzym poborze prądu - wtedy kondensator nie zdazy naładować sie do wartosci szczytowej i powstają spadki napięc. (tętnienia)

co do stwierdzenia:

"Jak sub to ok 1000uF na strone, jak kolumny to z 15000 - 20 000uF na strone."

to chyba powinno byc odwrotnie - do suba powinna byc wieksza pojemnośc bo jak wiadomo niskie pasmo jest bardziej mocozerne niz reszta ... i tam chyba mialo byc 10 000 a nie 1 000u :)

no wszystko w granicach rozsadku ;) .. ale jak ktos ma za duzo pojemnosci to chetnie przyjme :) .. kazda ilosc !!! :)

wovo napisał:
Szafik ...nie do końca czym więcej uF tym lepiej bo jak dasz za dużo to może wystąpic efekt niedoladowania i wielka dupa...

No bardzo ciekawa teoria , bardzo ... tylko nieprawdziwa.

<lol> są dwa aspekty negatywne duzej ilości kondow
1 duzy udar prądowy podczas startu (łatwo sobie z tym poradzić)
2 cena (z tym czasami jest problem jak ktoś przesadzi :P)

Spokojnie wystarczy ci 10.000uF/50V na stronę, dawanie więcej do tej kości jest bez sensu.

Robiłem ostatnio eksperyment a mianowicie zasilałem tda dwoma różnymi zasilaczami:
1 - +-33V 10.000uF/50V na stronę - trafo 300W 2x24V
2 - + 40V 4.700uF/63V na stronę - trafo z jakiegoś technicsa 2x30V coś kolo 100W nie więcej

obciążenie głośnik BSW124II

powiem tyle że różnica była minimalna, na korzyść tego drugiego zasilacza, głośnik grał dynamiczniej jakby z większym wykopem, a to dlatego że ta druga konfiguracja miała większą moc muzyczną. Wiadomo że głośnik to nie rezystor nie ma stałej impedancji i przy górkach rezonansowych impedancja osiąga kolo 30Omów, przy 1 zasilaczu sinusoida zostanie szybciej obcięta i głośnik potocznie mówiąc będzie pierdział, z powodu szybszego obcinania amplitudy na wyjściu wzmaka, a wiadomo jak impedancja głośnika spadnie do 4Omów to napięcie też odpowiednio przyśiądzie więc wzmak nam się nie uszkodzi.

i jeszcze jedno mój transformator ma niby 2x30V ale na wyj zasilacza jest 2x45 V czy tym moge zasilić tda

Te 2x30V jest to napiecie na pradzie zmiennym, jednak po wyprostowaniu i odfiltrowaniu zwieksza sie ono o pierwiastek z 2: 30*sqrt2 = 42.426

No minimalnie za wysokie napiecie, ale co zrobic? Ja bym podlaczal bez wachania, bodajze w EdW czytalem, ze przy wzroscie napiecia zwiekszaja sie zaklucenia :/ Ja swojego TDA7294 zasilalem kiedys trafem 2x32V co daje 45,25V i musze przyznac, ze pomimo nadmiernego grzania scalak bardzo ladnie gral, teraz popedzam go troche lagodniej :) (2x24V)

bez sygnału tda wytrzymują +- 50V a po podaniu sygnału napięcie zasilania spadnie, więc nie przejmował bym się tym zbytnio. Chyba że masz głośnik 4 ohm ;)

tak wiec trafna nie bede odwijał bo to nie mam sensu a skoro piszą że moge to tym zasilić to spróbuje na razie musze kupić kondensatory ale drogie:P

i co to jest bocznikowanie i ewentualnie jakie rezy mogłbym zastosować jakiej mocy i jakiej wielkości ohm

Powrót