• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak dokleić mages do głośnika

Reakcji
0
Może ktoś wie jak dokleić magnes do głośnika niskotonowego, chodzi mi dokładnie o to jakimi stronami czy +z+(-z-) czy +z- , bo slyszałem że jedna konfiguracja odejmuje dobroć głośnikowi a druga dodaje, czy to prawda?? Niech sie wypowie ktoś kto zna sie na tym.

a chcesz "wzmocnić" głośnik czy go zaekranować czy co?? i jaki głośnik i jaki magnes chcesz dokleić ?? i przede wszystkim czy za czy przed nabiegunnikiem ??

tak chciałbym wzmocnić głośnik doklejając tylko nowy magnes z stx-a na głośnik Tonsila GDN 25/40/3 , jaki bedzie tego rezultat i jak sie zmienią jego parametry. Czy jest zależność w biegunowosci przy klejeniu magnesu??

Czołem. Ja tez zapytam

Ja bym oczekiwał zmniejszenia Qts .
Czy doklejając magnes podobnej wielkosci uzyskam duze obnizenie . O ile moze spaśc Q ???

READDAI Uważasz żę sie nie opłaca to wytłumacz dlaczego, poprzyj jakimiś dowodami, bo łatwo jest powiedzieć "nie opłaca sie".

nie wiem jaki bedzie efekt... ale jesli masz glosnik na ktorym chcesz potestowac to spoko, a magnes trzeba przykleic odwrotnie biegunami zeby sie odpychaly.

Dzieki reoddai o tą biegunowość mi mniej wiecej chodziło.

A na dalsze pytanie to narazie nikt chyba nie potrafi odpowiedzieć, co dokładnie zmienia w parametrach dodatkowy magnes. Czy podwyższa moc głośnika, jego dobroć, efektywność ?? Może ktoś z was już robił taką przeróbke głośnika i pomierzył co sie z nim stało po dodaniu magnesu.

spada parametr Qes rośnie BL. czyli w efekcie rośnie SPL i spada Qts. moc bez zmian chyba że uwzględnić dodatkowy magnes jako coś w stylu dodatkowej powerzchni (czyli radiatora....) ale to racczej pomijalne zmiany....

Ogólnie szkoda sie bawić,różnicy dużej niebędzie a parametry napewno się zmienią.Jedynym wytłumaczeniem jest ekranowanie magnetyczne(jak sie magnesy odpychają) ale ma to sens jedynie wtedy głośnik stoi np.blisko telewizora i niemożna go ustawić gdzie indziej - wtedy ekranowanie to konieczność po mimo tego,że parametry się zmienią.

Jak masz czym,to czemu nie :D

Wtedy możesz kupić nawet 888 albo coś nowszego 999 :D

SW jak pomiezysz to się pochwal ......... gdzyby zmiany były na lepsze to chyba zaczniemy kupowiac jakies badziewne głośniki na magnesy do odzysku :) jestem bardzo ciekawy czy takie doklejenie magnesu coś porzytecznego wniesie

ja prawie zawsze doklejam magnesy.
mam dużą roszadę kolumnienek, a nigdy nie chcę się martwić, że akurat tych nie mogę postawić koło monitora.
ekranowanie skupia pole magnetyczne w szczelinie przez co "wzmacnia" głóśnik. żeczywiście różnica jest bardzo niewielka. spadek Qts jest rzędu pojedyńczych procentów np z 0.35 na 0.33

ja bede musial zrobic cos takiego tylko w celu zaekranowania, wiec jak rozumiem musze dokleic magnes w taki sposob zeby sie najbardziej odpychaly? i jakiego kleju najlepiej uzyc tak myslalem ze moze ten do pistoletu na goraco przezroczysty, ale nie wiem czy nie za slaby?

najlepsze są kleje błyskawiczne typu kropelka.
są tylko dwa sposoby naklejenia magnesu:
kompletnie bez sensu, czyli tak, żeby się przyciągały (uwaga na palce),
i tak, żeby się odpychały (naprawdę mocno). trudno te strony pomylić...
gdy dodatkowy magnes zetnie się ze stalą nabiegunnika posmarowanego kropelką- proces klejenia jest zakończony.

Powrót