• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak działa tranzystor

Reakcji
0
Witam. Jestem tu nowy i dopiero zaczynam przygodę z elektroniką.

Chciałem się zapytać jak działa tranzystor i jakie są typy tranzystorów.
Wiem że tranzystor ma trzy wyprowadzenia bazę, kolektor i emiter ale do czego to właściwie służy i jaką rolę pełni.

Pozdrawiam

rezystor to wiem co to jest, wiem też co to jest kondensator i jego typy, diody leed i normalne, ... ale tranzystor to jusz bardziej skomplikowane...

Czy od razu trzeba zakłądać nowy wątek by dowiedzić się co to tranzystor? Tematy zakłądamy gdy już sami nie możemy sobie poradzić lub szukamy specyficznej pomocy i informacji. Są książki, gazety, podręczniki, strony www o elektronice, portale, wyszukiwarki, np google, zajrzyj tu: http://www.elektronika.qs.pl/mapa.html

Tranzystor dziala tak:
W rekach fachowca dziala a w rekach laika nie dziala :)

muzykant czy tobie sie wydaje ze swoje 15letnie doswiadczenie w elektronice streszcze w kilku zdaniach? Prawda jest taka ze sam tranzystor nie dziala. Zaczyna dzialac w odpowiednim ukladzie a ze ukladow sa tysiece to jak ci to wytlumaczyc?

jakie tam brawo... usunie się temat i zaraz koleś założy nowy... lepiej go chyba jakoś nakierować, gdzie ma szukać informacji...
polecam cykl artykułów z EdW o tranzystorach, albo jakieś książki o elektronice.

Aha jusz mniejwiuęcej wiem jak działa. Wielkie dzięki za dobre chęci :-). A odnośnie nowego tematu to przepraszam że jest nowy, ale naprawde nie mam sie do kogo udać o porade czy cos w tym stylu a neta mam od niedawna...

Pozdrawiam

Powrót