• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak efektywnie usunąć laminat z płyt!

• Autor wątku Autor wątku bass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Siemka!
Mam takie pytanie jako że mam sterty płyt wiórowych :smile: i chciał bym je jakoś oskrobać z tego laminatu!Próbowałem już tą szlifirką z tarczą na rzepę i to iszie strasznie długo :neutral: Jak oczyszczacie takie coś?

Pozdro!

ale ja nierozumiem po co?? jak chcesz to kleic to tylko w miejscu klejenia. jezeli chcesz to fornirowac/malowac to wyszlifuj na gladko i smialo da sie to kleic

hmmm.... moze chłopak lubi sobie utrudniac życie :) a jak chce niech szlifuje papier scierny w dlon i jazda :) sadze ze w polowie plyty mu sie znudzi :) tez mialem takie pomysly :) ale praktyka wybila mi je z glowy :P

Bo ja myslalem że okleina nieprzyklei się do takiego laminatu :lol: Ale jak się przyklei to niebędę szlifował. :grin:

okleina napewno sie przyklei nie martw sie o to :) gorzej bym sie martwil jak bys chcial fornir klasc z:):P

fornir też się da na to kłaść, tyle że trzeba wziąć poprawkę na to że to nie czysta wiórowa i takie podłoże "pije" mniej kleju.

takero napisał:
trzeba wziąć poprawkę na to że to nie czysta wiórowa i takie podłoże "pije" mniej kleju
co i tak jest kozystne
bass napisał:
Bo ja myslalem że okleina nieprzyklei się do takiego laminatu
nawet i lepiej sie przyklei :P
jezeli to jest gladki laminat to nic nieruszaj poza odtluszczeniem tego. jezeli ma "fakture" to mozesz go troche wyrownac

ale czy takie laminowane podloze nie bedzie mialo jakiejs mniejszej sily wiazacej z fornirem niz czysty mdf /wiorowka ????? chodzi mi o to czy na takim podlozy henkel bedzie tak samo dobrze trzymal jak na czysto drewnianym ???????????

Odkopie stary temat. Mam MDF, który jest pokryty białym laminatem, niestety klej się do niego nie chwyta(mowa o wikolowatym patexie). Próbowałem dziś zrobić sobie przyrząd do zbierania tego frezarką ale jest kiepsko, bo płyta ugina się pod frezarką chyba i wychodzi to strasznie krzywo, do tego frez mam za mały do takich zabaw bo 12mm ogolić płytę która ma metr kwadratowy to trochę słabo. Jakieś pomysły? Heblarka zbierze to i nie zabije przy tym nikogo?

Już strugiem ogarniam mdf. Idzie całkiem ok, tylko trzeba oszlifować bedzie go papierem żeby był gładki chociaż nie wiem czy jest sens :)

Może podgrzać ten laminat opalarką i podważyć?
Tylko, że po usunięciu tego laminatu i wyrównaniu powierzchni zostanie pewnie z 15mm tej płyty.

Ostatnia edycja:
Podejrzewam że dałoby to efekt dobry aczkolwiek jest po problemie, usunąłem go strugiem elektrycznym i teraz szlifuje papierem 60 do bardziej równego.
Heblarka która zbiera 1mm materiału byłaby tu dobra, tylko musi mieć doscisk walcowy bo ręcznie ciężko by było to zebrać.

Mimosrod, papier 60 i jazda. Jeszcze szybciej tasmowka ale tu trzeba uwazac, zeby wglebien nie porobic przy grubym papierze. Tasmowka bywa bardzo zdradliwa.

Obawiam się jednak, że taka płyta bez laminatu będzie dużo mniej sztywna i wytrzymała. Ten laminat jednak ją trzyma w kupie, nawet surowa płyta ma na powierzchni warstwę o innej strukturze (drobniejszy, lepiej sprasowany i sklejony wiór). Trochę tak jak z płytą kartonowo-gipsową, natniesz papier i pęka w rękach.

Powrót