• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak efektywnie usunąć laminat z płyt!

• Autor wątku Autor wątku bass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam multifunkcyjne urządzenie i papier można założyć, co prawda stopka trojkątna 80x80x80 ale idzie sprawnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Obawiam się jednak, że taka płyta bez laminatu będzie dużo mniej sztywna i wytrzymała. Ten laminat jednak ją trzyma w kupie, nawet surowa płyta ma na powierzchni warstwę o innej strukturze (drobniejszy, lepiej sprasowany i sklejony wiór). Trochę tak jak z płytą kartonowo-gipsową, natniesz papier i pęka w rękach.

Masz racje pewnie, bo coś w tym jest, jednak sztywność konstrukcji którą robie(subwoofer do auta), oprzeć będę chciał na wzmocnieniach wewnętrznych, chyba źle nie bedzie.
Ważne jest to że teraz klej złapie MDF.
Wiem że już nigdy nie kupie mdfu z laminatem tylko surowy.

Cześć, czy klej poliuretanowy da radę skleić matowy, ale nie zdarty aż do MDFu laminat?
Wolałbym uniknąć dodatkowej pracy.

PS.
Sorki za odkopanie starego tematu.

Poliuretan łapie się wszystkiego. Ale jak trochę zmatowisz powierzchnię klejoną to zwiększysz efektywną powierzchnię klejenia. Dlatego polecam przeszlifować grubszym papierem trochę aby podrapać powierzchnię.

W ramach testu skleiłem dwie laminowane płyty MDF poliuretanem, bez odtłuszczania i szlifowania powierzchni.
Przy próbie rozerwania, połączenia klej - laminat i laminat - MDF pozostały nietknięte, natomiast uszkodzeniu uległa struktura MDFu. Test zaliczony. ;)

Powrót