• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak najlepiej ripować mp3?

• Autor wątku Autor wątku eXe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

eXe

Reakcji
0
Witam,
mam takie szybkie pytanie, jak najlepiej ripować audio CD do mp3 aby tracić jak najmniej?
Jest tych koderów i takich tam masę a ja jestem w temacie zielony
Chciałbym mieć mp3 w dobrej jakości, ripowowalbym z audio cd albo flackow, chocby po to aby moc też odtwarzać to na mp3.
Umiem ripować, chodzi o to aby polecić jak zrobić to aby było najlepiej.

z góry dzięki

Re: Jak najlepiej ripować mp3?

eXe napisał:
Witam,
mam takie szybkie pytanie, jak najlepiej ripować audio CD do mp3 aby tracić jak najmniej?
Jest tych koderów i takich tam masę a ja jestem w temacie zielony
Chciałbym mieć mp3 w dobrej jakości, ripowowalbym z audio cd albo flackow, chocby po to aby moc też odtwarzać to na mp3.
Umiem ripować, chodzi o to aby polecić jak zrobić to aby było najlepiej.

z góry dzięki

EAC albo dBpoweramp i po krzyku... ;) Tu naprawdę nie ma się nad czym rozwodzić, kodek stratny to kodek stratny dlatego musisz własne uszka zaprząc do pracy i przetestować różne ustawienia bitrate'u, rodzaju kompresji (CBR/VBR) czy nawet kodeki różnych producentów (LAME/Fraunhoffer). Sama obsługa wspomnianych programów jest prosta jak konstrukcja cepa (zwłaszcza dB), oprócz nich może się przydać jeszcze np. foobar.

Powrót