• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak nawinąc uzwojenie wtorne trafo...?

Reakcji
0
Witam

Włąsnie przymierzam sie do nawiniecia na toroid z pierwotnym ok uzwojenia wtornego na nap 9-10V i potrzebuje pomocy co do tego w która strone mam nawijac to uzwojenie tzn zgodnie z pierwotnym czy przeciwnie...?

pozdr

Kwestia podłączenia, jest też znaczenie jeżeli uzwojenie jest symetryczne, jeżeli nawiniesz w przeciwnym kierunku(chyba nie pamietam dokładnie) to napięcia będą się znosić.

ups sorry nie doczytałem posta, myślałe że chodzi tylko o wtórne ;) Zrob tak jak napisali koledzy wyżej.

Juz zrobilem i uruchomilem i jest ok trafilem na oko bez zadnych obliczen zwojow napiecie 10V :) .

pozdr

Nie "trafiłem na oko".Prawidłowa odpowiedz brzmi "w tym przypadku nie ma żadnej różnicy".
Pozdrawiam

Ditomek,moglbys wytlumaczyc swoja wypowiedz?
btw.Elmer,masz moze trafo do sprzedania ? do tda 7294,pod 4 ohm
pozdro

Tasior, myslałem ze wypowiedz Elmera"...na oko..."dotyczy tego ze działa bo udało mu sie nawinąc w dobrą stronę. Ale widocznie nie zrozumiełem Go dobrze.
pozdrawiam
PS
A przy okazji to gdzie najtaniej kupujecie TDi 7294?

Dwie wersje serwisu temu wyjaśniałem dlaczego od czasu do czasu nazywam starego poczciwego TDA7294 określeniem TDi. Jak ktos zna sie na autach (szczególnie tych z Wolfsburga) bedzie wiedział dlaczego stosuje tą analogię.
Pozdrawiam

Powrót