• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak nisko można ciąć - DSM 25 FFL ?

Reakcji
0
Tak jak w temacie. Zainteresowałem się ostatnio tym przetwornikiem i zastanawiam się jak poradziłby sobie w konstrukcji 2way.

http://www.visaton.de/english/artikel/art_166_1_8.html

Niby ma fs 1900Hz, ale z ch-ki wydaje się być trochę niżej.
Pozatym w opisie stoi:
...for the highrange above 2000 Hz.......

Co o tym myślicie? Poprzednio myślałem zastosować vifkę DX.
Miałoby to pracować z W 170 S.

ja wyznaje ze jest malo kopulek ktore nalezy ciac ponizej 3 khz a ta do nich nie nalezy

kopulka jest wykonana z tytanu co racvzej predysponuje jej gre do kopulek ostrych trudno mowic i podziale jak nie znamy drugiego glosnika i reszty zestawu
przypominam ze podzial nie wynika tylko z charakterystyki glosnika wysoko tonowego!!!!

No właśnie myślałem o 2500 tylko nie byłem pewien czy ten FFL nada się do 2 way bo wszystkie przykładowe aplikacje Visaton'a to 3 lub nawet 4way. A ja chcę zrobić 2.

W tym polaczeniu glosnsikow,to polecam 2 x w1708ohm rownolegle w 4 ohm, wysoki ciac przy 2500 ale tylko w 12db zwrotnicy,zalecane przez producenta w ukladzie 2way.Dsm ma impedancje 8ohm,ale duza skutecznosc,polaczenie glosnikow basowych w 4 ohm,podniesie jakby ich skutecznosc,dzieki czemu wyrowna sie z glosnikiem wysokotonowym,dodac ujac straty na kablach,zwrotnicy,jesli chodzi o sekcje niskotonowa.Ale jesli bys zainwestowal jeszcze w glosniki w 100s jako srednie to masz calkiem rewelacyjne i niedroge porzadne kolumny 3 way, o to zalecane parametry: ciecie 450hz,3500hz, 52 litry sekcja niska, 3 litry sekcja srednia, zwrotnica: niskie to l=2,6mh c=168uf srednie parami: l1=3mh c1=68uf l2=0,4mh c2=15uf wysokie: l=0,3mh c= 3,3uf. Zwrotka oczywiscie 12db. . Aha, 2 x w170s 8ohm 1x w 100s 4ohm 1x dsm25ffl 8ohm kory ewentualnie troche tlumisz.Powodzenia:)

Jakoś jestem zdecydowany na 2 way - tym bardziej że to ma być moja pierwsza zrobiona w 100% samodzielnie konstrukcja. I raczej jednak zrobie 2 x 4 ohm'y bo jakoś wole kolumny 8 ohm'owe - mniejsze straty na kablach (co innego w konstrukcjach aktywnych).

Co do 2 way,oki twoje zdanie,podziwiam,ze chcesz miec SAMODZIELNIE wykonane kolumnny,ale nad 2x8ohm to sie zastanow powaznnie,dsm25 jest dosc glosny i gra przy tym pieknie,szkoda go tlumic,jak zalozysz impedancje 4 ohmowa,czyli 2x8ohm, glosniki basowe zagraja glosnniej i wyrownajaa poziom z dsm,straty na kablach? Nie rozumiem,daj grubsze?

Troche mi się nie podoba pomysł żeby gałąź wysokotonowa miała 8 ohm, a niskotonowa 4.
Pozatym wersje 8 ochm'owe tych 170-ek kiepsko wypadają w symulacjach:
Niby niżej zchodzą, ale:
group delay 24 ms i buda wychodzi wielka 111L/2 głośniki.
Dla wersji 4 ohm'owej odpowiednio 13 ms i 45L/2 głośniki - to mi znacznie bardziej pasuje.
A co do efektywności to przy połączeniu szeregowym i tak powinno być o te 3 dB więcej czyli jakieś 89. DSM ma 92 wiec tylko 3 trzeba uciąć teoretycznie.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie, rady i przedewszystkim za pozytywną opinię o DSM - tego mi było trzeba bo bardzo mi się spodobał :)

Poniewaz jest chlodzona ferrofluidem wytrzymuje podzial 2 - 2,5 KHz przy zwrotnicy 3rzedu (no moze 2,5 juz 2gie wytrzyma)

tak,ale ciekawostka to,to ze sekcja niskotonowa zagra jeszcze glosniej jesli bedzie 4 ohm,a nie 8ohm<obciazenie wzmaka> co do group delay,to winisd troche mija sie z pomiarami laboratoryjnymi Visatona.Ale oki,mam nadzieje,ze zespol gl.zagra dobrze,napisz szybko jak zlozysz.

No wstyd się przyznać ale ja już tak sobie gdybam od dłuższego czasu i nic konkretnego nie robie bo nie mam czasu się za to zabrać. Ma to swoje plusy bo przynajmniej sobie to dobrze przemyśle i zaplanuję ale wypadałoby się w końcu wziąźć do roboty i coś faktycznie poslładać. Może twój post teraz mi troche na ambicję wejdzie i coś w końcu wydłubię :)

Hihi,w sumie racja,ale na swoim przykladzie wiem,ze np.z braku czasu moj diy project sie tez opoznia w czasie,ale to ma swoje plusy,mam glosniki visatona ,dosc dobre i przestudiowaleem juz z 6 konkretnych projektow,obudowy,zwrotnicy i innych pierdol, w koncu wybralem optimum,ktore zrodzilo sie ze sleczenia nad full projektami,w tym oryginalnymi rozwiazaniami Visatona,odkrylem rowniez,jakie on bledy popelnia,zwlaaszcza w konstrukcji swoich obudow,wydeaalizowalem projekt,ktory dla mnie bedzie konsystencja doskonalosci,jak na mozliwosci uzytych przetworniikow i elementow,doszedlem do wniossku,ze nie warto zaa baardzo szklic naa elementaach zwrotnic,cewki,grubosc drutu,kondennsatory,waarto dolozyc 30% kosztow a miecc wszyystko the best,bez niekoniecznej pozniejszej wymiaanyy podelemenntow i topienie kaasy,mimo to nadaal wjezdzam tobie naa aambicje.Mala podpowiedz tez bedee uzywal Dsm 25 ffl,pozdro

Też jestem zdania że nie ma co być za oszczędnym bo potem to i tak drożej wychodzi. Pozatym materiały materiałami ale jak się już poświęca na zrobienie czegoś czas to warto to robić porządnie. Jeszcze apropos przetworników to podobają mi się AL170 ale:
1 Sa tylko 8 ohm'owe - chyba że o czymś nie wiem,
2 Cena za 4 szt. by mnie już zabiła.
Choć przypuszczam że z tą tytanową kopułką zagrałyby przepięknie.

sluchalem vibow na tych przetwornikach,male szczeniaki,ale wytwarzaja takie cissnienie,ze czuc na plucach,niby bliskie idealowi,ale po brzmieniu,nie wiem,ale poznac ze to aluminium,brak im moze czasami takiego mulowatego oslodzenia tla na scennie i oczywiscie ta cena.hihi.Mialem maagnnaaty vintaage naa sprzedaaz odpoowiedniki tych aal 170,tez alu membrana,ale cena juz przystepniejsza,zlaapaaleem 2 sztuki naa 120zl

Powrót