• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak okablować DACa wewnatrz obudowy

Reakcji
0
Witajcie
Mam DACa kupionego na allegro i cały jest na jednej płytce, gniazda są po bokach
chcę go obudować a jako, ze z drewnem najlepiej mi idzie więc postanowiłem zabudować go drewnem.

Pytania [moze troche lamerskie]
1. muszę przenieść gniazda chinch, z wyjściowym sygnałem analogowym na obudowę. Jakiego typu kablami powinienem połączyć te gniazda wewnatrz obudowy z płytką DACa.
Czy wystarczą dwa zwykłe cienkie kabelki stosowane powszechnie w elektronice? czy powinienem użyć kabla głośnikowego lub jakiegoś mikrofonowego?

@. czy powinienem tę obudowę jakos zaekranować żeby nie łąpała zakłóceń np z kompa?
obecnie dac leży na wzmacniaczu i nie ma szumów wiec nei wiem czy jest sens..

Jak kabel jest krótki (góra kilka centymetrów) to wystarczy zwykły kabelek, jak idzie przez całą obudowę to lepiej dać ekranowany. Głośnikowy to do głośników :)
Co to za DAC ? Wejście USB czy SPDIF ?

Montaz w obudowie drewnianej nie rozni sie niczym od montazu w obudowie metalowej - obowiazuje te same prawa, w wyjatkiem jedej dotyczacej podlaczenia masy globalnej do obudowy. W drewnie to sie nie da :smile:
Obudowa metalowa ekranuje ale w bardzo mały sposob, zeby byla skuteczna to musialaby byc szczelna, proponuje probe z telefonem komorkowym i wzmacnaiczem.
Ewentualnie gruba blacha stalowa ekranuje przed zmiennym polem magnetycznym.
Inne materiały ekranuja z rozna sila i rozne rodzaje pol i roznie w zaleznosci od zakresu czestotliwosci.
Polecam ciekawa lekture:
http://www.astat.com.pl/download.ph...alog_technika-ekranowania-i-uszczelniania.pdf

Warto by było obudować obudowe metalową obudową drewnianą. Najprostsza obudowe z metalu możesz odzyskać z komuterowego cd , wystarczy dorobic z blachy dwie ścianki i gotowe.

pegelmesser napisał:
Ale żadne ekranowanie to nie bedzie. Wystaczy dziurka 1mmx1mm i po ptokach...

Czyli stąd wniosek, że nie warto w ogóle dawać metalowej obudowy skoro tak mała dziurka wszystko dyskwalifikuje. W takim razie każda obudowa nie ma sensu chociażby ze wzgledu na konieczność zastosowania jakiś złącz we/wy które też spowodują powstanie nawet wiekszej dziurki.

pegelmesser, litości :lol:

Obudowy urzaden RTV sa metalowe ze wzgledow praktycznych - technologiczno-produkcyjno-marketingowo-BHPowskich (drewniana odpada ze wzgledu na palność).
Proponuje zamknac teminal abonencki GSM w puszcze szczelnej i probowac sie na nia dodzwonic. Druga probe prosze zrobic z uchylonym wieczkiem z 1mm szpara.
Ekranowanie znika mimo 99,99% ochrony.

dzieki za odpowiedzi
w obudowie bedzie ok 15 cm kabelka
dac ma wszystkie wspomniane wejscia - usb, spdif, optyczne

btw czy sa gniazdka usb typu b montowane w obudowe?
bo mam tylko na płytce przez co musze ja montowac przy krawedzi obudowy :/

btw czy sa gniazdka usb typu b montowane w obudowe?
bo mam tylko na płytce przez co musze ja montowac przy krawedzi obudowy :/

Ze złączamu USB w obudowe jest generalnie problem. Jeżeli już znajdziesz to jakieś przemysłowe za ciężką kase. Trzeba strugać cos samemu.

Dobra, tak więc muszę blisko ścianki przykręcić i tyle
Dziękuję wam bardzo za pomoc
jak już kiedyś wreszcie ta obudowa powstanie to nie omieszkam jej pokazać
Pozdrawiam

Powrót