• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak podłączyc dwucewkowy subwoofer ?

• Autor wątku Autor wątku mover
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam wszystkich !

wczoraj przyszedl mi glosniczek: http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=MAX12D
podlaczylem go odrazu do wzmacniacza: alphard-weier mf-2s, lecz q mojemu zdziwieniu okazalo sie, ze glosnik LEDWO co gra, a przy wiekszym ciut wiekszym basie slychac przesterowanie... wiec przymierzam sie do lepszego wzmacniacza, mianowicie: http://www.lanzar.com/itempage.asp?MODEL=HTG244

i teraz pytanie: jak mam podlaczyc glosnik pod ten wzmacniacz ? (w instrukcji wzmacniacza pisze, ze nie nalezy podpinac na zmostkowane wyjscie 1x1000W dwoch glosnikow 4Ohm, poniewaz wzmacniacz nie obsluguje dwuomowych mono konstrukcji i mozna go spier... zepsuć).
Czy nie moge tez podpiac na zmostkowane wyjscie wzmacniacza obu cewek glosnika, ale polaczonych szeregowo (i jak to wtedy bedzie gralo przy 8Ohm) ?
Czy moze mam podlaczyc do kazdej cewki kazdy kanal osobno ?

A moze w ogole polecacie jakis inny wzmacniacz ? :]

z gory dzieki za odpowiedzi :)

Ja bym podłączył po kanale na cewke.
I wcale mnie nie dziwi że z alfredem nie gra ;]

Moj dwucewkowy monacor, gra dosyć dobrze na 2 kanałach. Ale zawsze są jakieś różnice między cewkami. Spróbuj spiąć w 8R i zobacz jak wtedy... Chociaż tak jak napisał poprzednik z tym wzmacniaczem to cudów nie będzie...

Jakiś czas temu miałem tak podłączonego jakiegoś buszmena i nic mu się nie działo jakoś ;]
2 x altron 200w i jakoś nic mu nie było po dłuższym czasie ;]

w każdej dokumentacji głośnika dwucewkowego powinno być zabrnoione niezależne podłączanie cewek.
bo mimo, że mostek i podłączenie cewek niezależne do każdego kanału to to samo to pierwsze rozwiązanie jest bezpieczniejsze.

[ Dodano: 2006-03-04, 12:05 ]
takero,
miałem tak podłączonego jakiegoś buszmena i nic mu się nie działo jakoś
miałeś szczęscie. mogło sie spiepszyć.

ja bardziej wierze praktyce niż teorii :)

http://www.lanzar.com/manuals/MAX8-10-12-10D-12D-15D.pdf
tu tak na 1 rzut oka nic na ten temat nie piszą więc skoro nie zabraniają tego
to znaczy że jest to dozwolone ;]
Pozatym w takim razie troszkę bez sensu jest produkcja głośników 2 cewkowych
i zamiast tego powinni po prostu produkować 2 wersje określonego modelu o różnych
impedancjach co byłoby napewno tańszym rozwiązaniem i przy okazji praktyczniejszym...

Pozatym w takim razie troszkę bez sensu jest produkcja głośników 2 cewkowych
i zamiast tego powinni po prostu produkować 2 wersje określonego modelu o różnych
impedancjach co byłoby napewno tańszym rozwiązaniem i przy okazji praktyczniejszym...
praktyczniejszym??
jak to?
przecierz mając jeden głośnik mogę go podłączyć dopasowując jego impedancję do potrzeb, a mając jednocewkowy nie mogę.. więc co jest praktyczne?

bardziej wierze praktyce
a ja prawom fizyki

[ Dodano: 2006-03-04, 12:19 ]
czemu fizyka??

zacytuje Ci pewien fragment:
"odpowiedzi mozna szukać w ksiązce od fizyki w dziale indukcja wzajemna, jednoczesnie zajrzeć mozna do działu różnych efektach np. stereo.
W skrajnych watrunkach zgłębiając wiedze o znoszeniu sie wektorów sił zwróconych przeciwnie"

praktyczniejszym??
jak to?
przecierz mając jeden głośnik mogę go podłączyć dopasowując jego impedancję do potrzeb, a mając jednocewkowy nie mogę.. więc co jest praktyczne?
praktyczniejszym dla producenta,
pozatym kupując głośnik kupujesz dopasowany do niego wzmacniacz,
pod względem mocy przy danej impedancji itp... i raczej potem go nie zmieniasz
wielokrotnie tak aby potrzebna była taka uniwersalność przetwornika...
wiem że mi zaprzeczysz :)
pozatym to może być kwestia wzmacniacza, być może w samochodowych są
poprzesuwane fazy, ale to powinno być napisane w instrukcji.
Tak czy inaczej w warunkach domowych nie spotkałem się z tym problemem...

takero, a jak chcesz poczytać polemikę bardziej dokładną to zapraszam do wątku na audiocarze..
tylko, jak mover przeczyta wątek to może zechcieć Cie "powiesić za jaja".. :)
a i Ty takero, znajdziesz pewne argumenty na poparcie tego, że nie powinno sie nic stać z głośnikiem..
aczkolwiek ja przychylam sie do zmostkowania.
polecam wątek http://www.audiocar.pl/forum/read.php?f=2&i=26481&t=25814#reply_26481

z drugiej strony wracając do wzmacniacza kolegi mover'a, to polecałbym wybrać jakiś wzmacniacz, który pozwoli Ci podłączyć suba 2ohm żebyś mógł wykorzystać to, że ma te dwie cewki.. :)
pozdrawiam serdecznie.

wogóle wg mnie z 2 cewkowcami to jest najwięcej problemów;]
zmiennośc parametrów przy różnym połączeniu cewek itp.
Pasuje Ci impedancja , nie pasują Ci parametry itp...

nic sie nie stanie temu glosnikowi jesli podamy na niego sygnal mono z jednego zrodla... czy jak mamy wyjcie na sub wystarczy je rozgalezic.. w kazdym kanale bedzie to samo i nie ma prawa mu sie cokolwiek stac...

no chyba sprawa dosc oczywista ze na dwie cewki stereo sie nie da podac... poza tym w wyjsciu na sub jest albo sygnal mono albo puszczony przez sumator....

reasumując
dwucewkowy glosnik mozemy podpiac:

-kazdą cewke osobno, lecz tylko wtedy go do wzmacniacza wprowadzimy sygnal mono (i to chyba najlepsze rozwiazanie, bo wtedy mamy 4Ohm na kanal/cewke)

-rownolegle z mostka (ale wtedy impedancja glosnika spada do 2Ohm i mozemy spierdolic wzmacniacz ktory tego nie obsluguje)

-szeregowo z mostka (i to jest najbezpieczniejsze rozwiazanie, impedancja glosnika wynosi wtedy 8Ohm, wiec wzmacniacz sobie z tym spokojnie radzi)
[i tak wlasnie mam teraz podpięte]

jesli cos zle napisalem, to prosze o poprawe.
btw. dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

Powrót