• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak polaczyc koumny technics SB-DV250 do YAMAHY RX-V559

Reakcji
0
Mam taki problem dostalem takie kolumny jak wyzej od kolegi i nie wiem jak je podłączyć ponieważ jest osobno niksotonowy i osobno srednio i wysokotonowy. Podlaczalem je ale graja niezbyt zadowalajaco. Czy da sie zmienic zwrotnice czy jakos specyficznie podlaczyc zebym mogl je wykorzystać razem z YAMAHA?? Prosze o rade.

Chyba wiem co to są za kolumny. Niestety w oryginalnym zestawie technicsa, tzn. zestawie z którego pochodzą kolumny we wzmaku jest filtr aktywny, a w samych kolumnach nie ma żadnej zwrotnicy. Więc bez zwrotnicy nawet ich nie podłączaj bo spalisz głośnik wysokotonowy.

A da rade zastosowac jakas zwrotnice?? Ale wlasnie z dzwieku glosnika basowego jestem niezadowolony, strasznie licho gra. Mam stare Panasonica 60W od wiezy i dwa razy lepiej graja.

Kiepsko gra bo nie ma zwrotnicy. Żeby złożyć zwrotnicę musiałbyś mieć sprzęt pomiarowy chyba, że znajdziesz parametry tych głośników w co raczej wątpię.

Ciezko zeby znalezc parametry tych głosników. To nie wiem co zrobic. Aparatury tez nie mam. Ciezko bedzie tak na oko zastosowac zwrotnice?? A do niskotonowego co najlepiej zastosowac aby poprawic jakosc bo on jest podlaczony bezposrednio narazie i zle gra. Mam inne kolumny philipsa i tam nie ma zwrotnicy tylko wysokotonowy jest podlaczony przez kondensator i gra bardzo dobrze.

Jak mu dam za duzo mocy to charczy:) Kiedys podlaczylem podobne do unitry i graly duzo lepiej:) Brakuje glebszego basu. Slaby bass jest jakna glosnik niskotonowy.

niemam pojecia co ci japonce robia ale wydaje sie ze to sa zupelnie inne wzmacniacze. jak sam zauwazyles bas z tych kolumn na twoim wzmaku nie zachwyca. jednak ja wiem ze one potrafia zaskoczyc iloscia basu. z drugiej strony jak u kolegi podlaczylismy pod ta wieze suba tonsilowskiego to tez niechcial jakos zaskakujaco grac :|
no i kto wie czym to wszystko sie rozni??

A jest jakas uniwersalna zwrotnica ktora poprawilaby jakos dzwieku?? Bo parametrow tych glosnikow nie idzie niegdzie znalezc. Wiem tylko ze noiskotonowy jest 8 oHm/120W, a sredniotonowe i wysokotonowe 6 oHm/60W.

[ Dodano: 2007-11-27, 21:57 ]
Mam jeszcze pytanie. Da sie jakos zrobic pomiar tych glosnikow zeby zbudowac zwrotnice?? Domowym sposobem da sie to zrobic??

Uniwersalne zwrotnice są do d.... Wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :wink:
Owszem, da się zrobić pomiary w domowych warunkach. Potrzebujesz do tego jig'a i parę innych elementów. Poszukaj na forum bo na pewno ktoś już takowy złożył.

gulu666, etam, odrobiona chęci i dasz radę. Poszukaj na allegro, może ktoś akurat chce sprzedać JIG'a.
BTW, dla chcącego nic trudnego :)

hmm... tylko ze wg mnie niema sensu meczyc sie az tak bardzo dla tych kolumn. wydaje mi sie ze bez aktywnej korekcji ten glosnik niezagra najlepiej

gulu666,

Powiedz mi jak Ci się sprawuję ta Yamaha bo szczerze mówiąc właśnie myślę o jej zakupie. Pozdrawiam i sorki za offtopa:-)

Te YAMAHE ma akurat moj kolega, a ja mam RX-V457 i jestem bardzo zadowolony. Jak na te cene super sprzet. A YAMAHA RX-V559 to wyzszy model i mlodszy. Z YAMAHY jestem bardzo zadowolony, czysty dziwek i duza moc. Tylko trzeba dobre kolumny zeby wykorzystac w pelni ten sprzęt.

gulu666 napisał:
Te YAMAHE ma akurat moj kolega, a ja mam RX-V457 i jestem bardzo zadowolony. Jak na te cene super sprzet. A YAMAHA RX-V559 to wyzszy model i mlodszy. Z YAMAHY jestem bardzo zadowolony, czysty dziwek i duza moc. Tylko trzeba dobre kolumny zeby wykorzystac w pelni ten sprzęt.

Ja właśnie zamówiłem yamahe 559, ciekawe co pokaże:-) Czytałem jej świetną recenzję więc przyznam, że liczę na sporo:-)

Powrót