• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak poprawie zamocować termistor do radiatora

Reakcji
0
Witajcie mam mały problem.
Nie mam zielonego pojecia jak moge zamontować termistor na radiatorze:lol: Oczywiscie w taki sposób zeby dobrze odbierał ciepło od radiatora
498.jpg

Chodz i o taki termistorek myslalem o kleju na goroco ale to chyba nie zda egzaminu.
Ktoś ma jakieś pomysły:)

Zaizoluj końcówki, wywierć dziurkę w radiatorze, wsuń do środka, zaklej gumą do żucia :)

zobacz jak to zrobil irek w uniampie
wiercisz otwor 3mm w radiatorze (nie przelotowy), smarujesz pasta termo i wciskasz termistor
trzyma sie oczywiscie na plytce

mozesz go tez przygiac do radiatora i przykleic odpowiednia tasma
ale ona droga jest

Jesli masz go przylutowanego do plytki to wystarczy otwor o srednicy 3 do 3,2mm o glebokosci 3mm wciskasz w otwor tylko lepek termistora smarujac go bialym smarem termoprzewodzacym.

Mozna tez zalozyc na niego koszulke termokurczliwa i wcisnac go w wywiercony dosc ciasny otwor, smarujac dodatkowo smarem. Mozna tez przylozyc go do radiatora plasko i docisnac przez samoprzylepna silikonowa uszczelke okienna.

W mojej plytce unizab2 sa specjalne plytki ulatwiajace montaz na zdjeciu mozna zobaczyc jak to wyglada.

http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabezpieczen-do-wzmacniacza-unizab2,68

Dzieki chłopaki zrobiłem cos na wzór tej dziurki zalałem pasta mam nadzieje ze bedzie działac prawidłowo :D
Mam nadzieje ze komuś sie ten temat również przyda.

nie ma co liczyc na szczescie tylko miernik w reke i sprawdz jak dziala. radiator rozgrzej i zobacz jak zachowuje sie termistor

Powrót