• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak projektować obudowe do dBdrag?

Czy tak można testować obudowy (suby).

Powiedzmy podłaczam tego alx 122 pod wzmacniacz 10 Wat sonometr ustawiam w odleglosci ok 3 metrów ale tak ustawiony ze nie jest skierowany posto na glosnik i wlaczam jakis sygnał oczywiscie glosnik w obudowie juz jest. odczytuje wartość dB jaka miał zmieniam obudowe na inna i porównuje czy przy tej samej mocy jest wiecej dB czy mniej. Jezeli jest więcej to wydaje mi sie że glośniej bedzie w samochodzie z tą obudową.

Mam rację?

tak obudowy mozna testować. ale ten sygnał jest bardzo ważny, najlepiej jedz płynnie generatorem od 20-200 Hz i wtedy bedziez wiedział przy jakiej częstotliwości jest najwięcej dB

Powiedzmy podłaczam tego alx 122 pod wzmacniacz 10 Wat
najlepiej jakbyś miał jakiś wzmacniacz z CLIPem.
Pozatym dochodzi jeszcze kwestia jak samochód podbije dół...
Dlatego pomiary rób w wozie,a nie w domu...

drzewko powiedz ile narazie masz DB w samochodzie :Da nie tam o pierdolach gadacie ;)

tak,wiem,ale jesli czasem na tym by posluchac muzyk ito fajnie by bylo miec taki spl od 40 hz w góre :)
dla mnie od 40 hz jak jest bas to juz jest całkiem dobrze.od 30 juz jest dobrze :)

Tasior Pytanie było przy jakiej f mam te 115dB odpowiedź brzmi przy ok 47hz.

Tak dla Ciekawości podaje że dla 36Hz mam 111,7 dB. I uwierz mi piosenki w tym autko grają naprawde rewela. I to nie tylko techno. Jak ma być głeboki bas to jest jak pukanie to jest pukanie. Gra tak jak piosenka jest zrobiona. I ten sub co mam teraz niebył robiony pod dBdrag tylko dla słuchania dlatego mam tak mało dB. Ale za to sub jest w miare liniowy wachania w granicy 2 dB wyjatkiem jest te 47Hz bo wtedy chyba auto wpada w rezonans.

Jako jednostke sterującą mam Alpine 9853R -> PS. Na sprzedaż :P

Drzewko,wiem,rozumiem.
ale pisze ze szkoda ze nieudalo Ci sie uzyskac takeigo spl przy 40 hz czy nawet troszke nizej.
z takim spl napewno musi sie dobrze sluchac muzyki jesli nic niebrzęczy czy dudni(wybaczcie,nieslyszalem suba w aucie jeszcze oprocz moejgo stxa pod firstem,oczywiscie niemoim....chcialem wyjsc z auta jak najszybciej...)

Z takim SPL właśnie sie dobrze nie odbiera muzyki bo to już za głośno. A po kilku minutach masz dosyć tego basu. 115dB to jest wartość ciągła a nie chwilowa. W chwilowej (impuls) bedzie coś koło 130dB jak nie wiecej

Powrót