• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak przygotować mdf pod lakier i okleinę

Reakcji
0
Witam!
Jestem nowy na forum. Nie znalazłem zbytnio info o tym jak przygotować powierzchnię mdf-u pod lakierowanie (front) i resztę pod okleinę drewnopodobną.
Dzięki za wszelkie rady
Mariusz (mawic)

Szczerze mowiac szlifowanie wielokrotne mdfu coraz drobniejszym papierem i malowanie (u mnie akrylem) 4 warstwy bo pije i szlif a nastepnie koncowe lakierowanie.A praktyki wiem ze najlepiej calosc odtluscic i trzeba uwazac zeby nop kropla potu nie spadla bo moze byc pozniej widoczna plama.Pod okleine polecam takze przynajmniej jedna warstewke lakieru, szczegolnie jesli jest szpachla szlifowana miejscami.

Owszem szlifowanie,ale warto potem walnąć podkład i znów wyszlifować ale papierem na wode 800.Jeśli będzie widać drobne ubytki,ryski to warto pokusić się o szpachle natryskową lub ew.fueller.Ja osobiście szlifuje mdf papierem 120,później kłade szpachle natryskową,szlifuje na wode,fueller,znowu szlif i dopiero lakier,min 2 warstwy+bezbarwny.No i na koniec pasta plus polerka.Efekt idealny.
PZDR

Jak na sphynx-sch? :)Ja mówie o malowaniu na kolor,faktycznie,jesli ma iść tylko bezbarwny to inna piłka.No i na wode nie poszlifujesz bo sie mdf rozpuści.I pięknie wkręty wyeksponujesz ;]
PZDR

Powrót