• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak rozmagnesowac tv??

Reakcji
0
zrobilem sobie ostatnio niechcaco przebarwienie glosnikiem na tv takie rozowe w rogu na gorze nie wiecie moze jak to sciagnac?? czy wogole sie da ??

cursor, kursor to napewno pomoze :]nie no ale tak na seri to sprobuj sciagnac to magnesem z jakiegos glosnik,tylko nie za duzy:)ja tak kiedys robilem

Wyłącz tv poczekaj... Jak stary model bez mozliwości rozmagnesowań czy innych duperel to poczekaj tydzień samo wróći do normy.

ja kumplowi chcialem monitor zrobic to mu popsulem do konca gdn 25 (od altusow) i oddal go do naprawy i za 50zł mu zrobili

nie wiem jak z tv ale wiekszosc monitorow po resecie odrazu dziala normalnie, kiedys sie zapomnialem i zmascilem caly obraz - caly na rozowo niebiesko :), wylaczylem na 10 sek monit i wlaczylem - jak nowka :), niektore monitory maja tez hot key ktory tak jakby resetuje obraz i tez to pomaga

dragon, Nowe monitory mają takzwane DEgauss na starcie czyli coś w rodzaju zrzucenia napiecia i rozmagnesowania.

Potwierdzam, to naprawdę działa. Przed chwilą wypróbowałem :D Trzymaj 5cm od kineskopu i ściągaj w górę :) Pawel S. skąd ta technika?

ja tez to znam wpadłem na to przez przypadek lutowałem wyprowadzenia od głośnika na biurku koło monitora :)

Najprostsza metoda to ta, którą przedstawiłem. Podobnie zresztą z monitorami, wystarczy go wyłączyć(na przycisku), a po chwili włączyć. Miałem podobne problemy(bratu się nudziło, więc zabrał mi kosz po GDN 20/40 - fajny był z niego głośniczek, później to niebyło nawet sensu regenerować) i pozostawił mi na kineskopie dwa różowe kółka. Wyjąłem wtyczke, odczekałem, aż napięcie z kondów zejdzie(w moim przypadku ok. 10min) i podłączyłem. Obraz wrócił do normy. Funkcja degausing odłącza siatke kineskopu, dzięki czemu rozmagnesowuje ją.

Nie pamiętam dokładnie, gościu w sklepie komputerowym rozmagnesowywał monitor. Zrobił ciekawe urządzenie a mianowicie, nawinął kilkanaście zwoi kabla na kierownicy samochodowej :) Przystawia to ustrojstwo do namagnesowanego ekranu, i okrężnymi ruchami rozmagnesowywuje, a zasila to coś z sieci 230V

widzialem jak moj wujek ktory naprawia telewizory tak robil

w nowszych telewizorach wystarczy wylaczyc zasilanie ale ze starymi trzeba sie bawic bo wylaczenie zasilania nic nie daje

jak bylem maly to bawilem sie z rodzicow telewizorem, mieli takie fajne koleczko na srodku ekranu przez bardzo dlugi czas :D

coolombo, zasada jest ta sama co z lutownicą transformatorową :)

Nie próbowałem, ale dobrze wiedzieć :D

ok zalatwione, moj nie stawial oporow wyciaglem wtyczke z kontaktu na 15min i plama ladnie znikla

a u mnie wuj... stary tv byl na dzialce i plama jest nadal juz ze dwa lata... sproboje z lutownica:/

Powrót