• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wgrzać głosnik ?

Reakcji
15
Słuchajcie mam tego bsw i bym go wygrzał bo jade do poniedziałku do wrocka jak to zrobić. Puścic cos z bassem np. 50 cent i ma leciec 4 dni czy np. dać pliki 5, 10, 15, 20, 25 hz i dać zeby repaeat 4 dni czy jak? Tym drugim sposobem wzmaka albo głosnika nie uszkodze? Głośnośc tak na 1/3 myśle bym dał a nawet mniej.

Nie przesadzaj z tym dolem... zadaj kilka plikow 25 - 30 Hz i niech se leci przez dobe. Skuteczniej rozpracuja nieco wyzsze czestotliwosci, niz infradzwieki.

Tak też myslalem ale mowie jak puszcze 15 Hz to może 24 godziny na dobe leciec bo prawie słychac nie będzie a jak puszcze 30 Hz to w nocy będzie słychac (sąsiedzi).

A coś się wogóle tak uparł na to "wgrzewanie" ?
Czego po tym oczekujesz? Ze jeddzie 10 Hz niżej, że przybędzize mu efektywnosći?
Wygrzewanie wygrzewaniem ale zrdowy rozsądek też trzeba mieć.
po prostu z czasem w trakcie normalnego grzania osiągnie swoje docelowe parametry.
Zastanawiam sie czy wogóle byłbyś w stanie usłyszeć róznice pomiędzy wygrzanym a nówka ze sklepu.
Pozdrawiam

Roznica w wygrzanym glonsniku a nei jest. Sama firma Infinity w zakresie sulug mzoe przed dostarczeniem glosnika wo wygrzac, kosztuje to 250$.
Glosnik przez 8-12 godzin jest traktowany sygnalem przy stopniowo podnoszonej mocy do docelowej, jako zakres dobiera sie przewaznie gonienie po zakresie w jakim ma pracowac, ale mozna tez ustawic na jedna czestotliwosc. Infra dzwiekami bym sie nie bawil, sa szkodliwe dla czlowieka, a pozatym glosnik nie ejst do nich przewidziany, wiec po go niszczyc.
Przy wygrzewaniu (tak samo jak w aucie) wszytsko poprawnie sie uklada i sprawdza przy okazji. Potem mozna juz dowolnie dawkowac moc, ale puszczanie maks mocy od razu na swiezu glosnik to prosba o klopoty.

Ete, czytam Twój post i nie kumam tego: "... w zakresie sulug mzoe..."
Jakbyś napisał o co chodzi byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

Ja to myśle tak, że jak w aucie silnik musi siędotrzeć taki i głośnik musi, jdeno i drugie działa na zasadzie tłoka. Na nówce aucie nie poszalejesz na maxa bo się silnik może zatrzeć podobnie myślę jest z głosnikiem dlatego chce go wygrzać.

Ja zawsze powtarzam jak coś porównuje np. głosnik z głosnkiem drugim, popatrz tak maluch i BMW jedzie do przodu ale jak się jedzie maluchem a jak BMW każdy może zgadnąć :) A myśle takze jak napisalem wczesniej zeby poswirować maluchem czy BMW trza go dotrzeć.

nie ma co tu wymyslac, parametry moga znacznie sie zmienic po wygrzaniu. jednak ja po prostu uzytkuje glosnik... za jakis czas sam sie rozbuja;)

ditomek
Przepraszam ale pisalem w pracy gdzie nie wolno sobie po forach lazic.
Chodzilo o to ze Infinity jako usluga przed dostarczeniem glosnika moze go wygrzac, usluga +250$, teraz moze taniej.
Jesli ktos ma czas to powinien wygrzac, przynajmniej oszczedzi sobie stwierdzen "na poczatku gral kiepsko, ale potem..."

250$ czy oby napewno? to jakaś paranoja.
Kwestia jest tego typu że świerzy głośnik ma mniejszą podatność zawieszenia, posluchasz głośno przez kilka dni i wszystko sie rozrusza jak należy ;) Nie ma co przesadzać, głśnika bez nadzoru to jabym nie zostawiał na pare dni.

Cena sprzed kilku lat kiedys glosnik infinity kosztowal kolo 800 zl, nie ma potrzeby prze kilka dni, wystarczy kilka godzin ale z glowa:)), a potem ma juz finalny pordukt gotowy do dzialania.
JAk ktos ma czas i cierliwosc to polecam.
Jak ktos ma tylko cierpliwosc, to wsadza do obudowy i czeka sluchajac czy juz brzmienie sie przestalo zmieniac:))

Powrót