• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wiekszy midwoofer do 2way

• Autor wątku Autor wątku tomi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jest jakas roznica w projektowaniu zwrotnicy pod taki uklad glosnikow ale niewiem jaka dokladnie. zawsze mozesz dac inny uklad i dopuki ich nieporownasz to sie niedowiesz czym sie rozni brzmienie

No to mam kolejną zagadkę... Moje obudowy ostatecznie mają objętość 33l netto. Czy nie za mało na te dwie 16? Borys wcisnął je w 38l ale ja nie chcę mieć jednostajnego basu... nigdy więcej!! :-)

te 5 litrow wg mnie wielkiej roznicy nie zrobi
ale mozesz sie pobawic i zrobic inne strojenie na kazdy glosnik

Co masz na mysli: "inne strojenie na każdy głośnik" ?? To przecież nie jest konstrukcjia 2.5 way... Wszystko gra w jednej przegrodzie. A poza tym wydaje mi się że takie zabawy w różne strojenie mają wpływ na przebieg charakterystyki impedancji a także na zwrotnice... dobdzie mówie??

[ Dodano: 2008-03-01, 18:01 ]
A no i pytanko... czy ten seas 22taf/g może grać w jednej przegrodzie z niskotonowcami?? czy powinienem zorganizować odgrodę dla niego??

moze i masz racje. ale jakos w siestach cos takiego jest a zwrotnica jest klasyczna 2 drozna

obecnie malo ktory gosnik wysokotonowy jest nieszczelny i wymaga osobnej komory

No to luz... Ale się dziś wpieniłem... wyjechałem w kilku miejscach z frezem pod kep`a i w mordę nie wiem jak to teraz zamaskować żeby nie wyglądało jak kupa... Jutro od rana zaczynam rycie pod na następne głośniki.

MormoN, oj nie przemyslales sprawy...
przeciez mogles zrobic proby na odpadach a nastepnie zrobic szablon

Co mi z szablonu jak frezów i odpowiedniej frezarki nie miałem... i pomimo tego że już wyrwałem odpowiednią frezarkę to i tak nie mam frezu z łożyskiem.... Ale na szczęście udało się zatuszować sprawę :-) Tylko nie wiem czy robić frez pod wysokotonówkę... problem opisałem w temacie "budowanie na ekranie"

Powrót