Ostatnio byłem zanieś papierek ze szkoły(zgoda dziekana na reaktywację umowy z uczelnią).
Dowiedziałem się tylko, że jak będe mieć papier potwierdzający pobieranie nauki to mam się zgłosić i wtedy dowiem się dokładniej jak to wygląda.
Na pewno jest zawieszony pobór. Jedynie kogo jeszcze "ścigają" to tych co mają sprawy o uchylanie się od służby wojskowej(a z tego co wiem i tych mają "rozgrzeszyć"). Na chwilę obecną jeśli dostałes wezwanie do woja w tym miesiącu to możesz je sobie ładnie oprawić i powiesić w pokoju, bo wstawić się nie musisz(tak przynajmniej mówił kumpel, który słuchał wypowiedzi ministra obrony).
Jak narazie nie masz co się obawiać, bo pobór jest zawieszony. Jeśli teraz zrezygnujesz i uczelnia wyśle papier do wku, że zakończyłeś naukę to możesz dostać wezwanie w sprawie "uzupełnienia ewidencji". Będą chcieli odnotować, czy jeszcze gdzieś się uczysz, czy pracujesz, czy jesteś kawalerem itp.
Jak narazie nie ma co się obawiać. Niewiadomo jak będzie wyglądać sprawa przeniesienia do rezerwy. Trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji.