• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak wykonac obuudowe piramidowa?

Mam w katalogu Cairo Visatona i gdzies na stronach pewnie jest szkic konstrukcyjny obudowy

szefoski a nie prościej machnąć obudowe w kształcie prostopadłościanu a nie kombinowac jak kon pod górę

Co do piramidek...
Proponuję odwiedzić stronę Tonsila i tam pogadać z działem np. technicznym...
Tonsil zrobił skonstruował kiedyś serię serię kolumn o wdzięcznej nazwie " CHEOPS 200 "...
Byłem ich szczęśliwym posiadaczem przez kilka lat... Bardzo przyzwoite głośniki...
Kolumny w kształcie ściętej piramidy, ścianki pochylone " na siebie " od pionu pod kątem chyba 11 stopni, wysokość ok. 75 cm, podstawa w kwadracie ok. 40-45 cm, góra w kwadracie ok. 25 cm. Głośniki w układzie 3 - drożnym. Niskotonowy, który świadomie zmeniłem na GDN 20/80/2 ( fantastyczny głośnik, który w tej obudowie pokazał swoje olbrzymie możliwości... Ten akurat był robiony w kooperacji z Pioneerem !!! ), średniotonowy - kopułka ale nie pamiętam teraz która i do tego kopułka wysokotonowa. W środku zastosowano tak zwaną Linię Transmisyjną - " Labirynt " dla " uwypuklenia niskich częstotliwości... Ta linia kończyła się prostokątnym otworem BR. Skrzynka z 2,5 cm płyty wiórowej wykończona czarnym fornirem, delikatna siatka maskująca a z tyłu złocone i skręcane gniazda głośnikowe...
Jak znajdę gdzieś schemat tych kolumn to zaprezenuję na forum... Chwilowo nie mam innych danych na ten temat.
Bardzo przyzwoite głośniki...
Pozdro.

Objetosc to objetosc.Na stronie Visatona ujuz niema Cairo w archiwalnych a ze skanem sie ociagam bo w pracy mam mnostwo roboty.

[ Dodano: 2004-10-08, 14:40 ]
Cos mi ta strona czesto eksplorer wywala ale sprobuje dodac rysunkiRysunek Pch pokazuje ch-ke glosnika NAC200 w tej obudowie (netto 50l) a rysunek Ch2 ten sam glosnik z tym ze minimalnie wyzej odcinany w normalnej obudowie 45l.

Załączniki

• p1.jpg
    p1.jpg
    15.3 KB · Wyświetleń: 0
  • ch2.jpg
    ch2.jpg
    58.5 KB · Wyświetleń: 0
  • pch.jpg
    pch.jpg
    47.2 KB · Wyświetleń: 0
  • p2.jpg
    p2.jpg