• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zamówić płytki PCB?

• Autor wątku Autor wątku Echo1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
9
Czy ktoś mógłby krok po kroku opisać jak się składa zamówienie na wykonanie płytek drukowanych? Jakie pliki należy przesłać zakładowi wykonującemu PCB? W jaki sposób zapłacić za usługę i którą firmę przewozową wybrać?

Generalnie każda firma akceptuje Gerbery RS-274x + plik z wierceniami w formacie Excellon.
Paczka z danymi musi zawierać następujące pozycje:
- warstwa miedzi bottom .gbl
- warstwa miedzi top (jeśli płytka jest dwuwarstwowa) .gtl
- warstwy miedzi wewnętrznej (jeśli płytka jest 4 i więcej warstwowa)
- soldermaska bottom .gbo
- soldermaska top (dla płytki jednowarstwowej nie jest konieczna, ale przyznacie, że płytka wygląda lepiej jak jest w jednolitym kolorze) .gto
- warstwa opisu top .gts
- warstwa opisu bottom .gbs
- plik z obrysem płytki (ja dodałem sobie tutaj również frezowania) .gm1
- plik wiercenia .txt + .dri
Każda z firm ma generalnie jakieś swoje widzi mi się w temacie rozszerzeń każdego z w/w pliku. Ja używam powyższych rozszerzeń i jak do tej pory nikt nie protestował.

Dodaje mój plik do robienia gerberów. Działa z płytkami jedno i dwuwarstwowymi. Musicie sobie tylko zmienić ścieżkę gdzie gerbery będą zapisywane. Trzeba to zrobić w każdej z zakładek. Rozpakowujemy plik, zawartość wrzucamy do katalogu "cam" w folderze gdzie mamy zainstalowanego Eagle 7.x.x. (nie wiem czy zadziała z poprzednimi wersjami).

Załączniki

Ważnym elementem zamówienia jest wykonanie projektu zgodnie z wymaganiami firmy, odnośnie minimalnej grubości ścieżek, minimalnych odległości pomiędzy padami czy opisy.
Na początku należy wejść na stronę wykonawcy i w FAQ sprawdzić. Z reguły znajdują się tam dwa pliki, jeden do sprawdzenia projektu, drugi do wygenerowania plików wykonawczych. Tak jak pisał @taz, każda firma ma swoje zasady i standardy. Więc najpierw sprawdzić na stronie, jeżeli nie ma wytycznych, można korzystać z pliku @taz-a.

Które firmy polskie i zagraniczne wykonujące płytki polecacie?

Z PCBWAY:
3fb4792fe9ebf2ba9185fbb39af3769e_1499265735.jpg
f588d6fc2912217d79309dd802e7e0e5_1496781986.jpg
8aec2587e85c8470d2f4f86555b56687_1496694984.jpg
8ebddf3f162ef08311e95e2bac24a072_1496694980.jpg

Jakby ktoś brał z pcbway to warto sobie zaokrąglić rogi na PCB - płytka zgrabniej wygląda a nic się dodatkowo nie płaci za frezowanie :)

Druga sprawa pcbway ma fajną promocje 5USD za 10 płytek 10x10cm (obustronna soldermaska, 2 stronna płytka, soldermaski za darmo > biała, czarna, czerwona,zielona,żółta, niebieska). Dla jakiegoś prototypu spoko oferta :)

Ostatnia edycja:
tomekk Mógłbyś podpiąć przykładowe wymagane pliki z jakimś projektem które przesłałeś do PCBWAY? Oczywiście jeśli niema przeciwwskazań do ich upublicznienia.

tomekk a przy okazji, zamawiałeś ze strony przez DHL?, A jeżeli tak to czy czas zamknęło się to w ~2 tygodniach (łącznie z produkcją: 3-4 produkcja+3-5 transport=6-9 dni (roboczych?).

Jak im dobrze idzie to zmieszczą się w niecałych 10 dniach. Transport DHL do Polski trwa 2dni. Oczywiście zależy też od tego czy zatrzymają na odprawie celnej (kwoty powyżej 20USD). Jeśli tak to załatwienie dokumentów to jakaś godzinka + przelew za VAT itd.

Mam pytanie, co myślicie o rozwiązaniu gdyby ktoś zamawiał w PCBWay.
- Napisałby temat na forum- post
- Można by się dorzucić do zamówienia i z jedną paczką by przyszło do polski. Od osoby która chce pliki gerbera tylko i screen z "jak to ma być".

A zobacz na Kicada, bo ja jestem pod wrażeniem: program free, totalnie spolszczony, rozbudowany: bezpośrednie generowanie Gerberów i drill plików, przeglądarka Gerberów itd.

a ja mam pytanie-prośbę , czy ktoś może wygenerować mi gerbery z plika w protelu 99 (ja osobiście nie posiadam protela i w tym problem) z góry dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
Szybki sposób na uzyskanie PCB łatwo polega na wybraniu producenta PCB online, który może uzyskać natychmiastową wycenę, wypełnić podstawowe informacje i adres e-mail kontaktów, przesłać pliki Gerbera (głównie pliki gerber wystarczy) i wybrać miejsce wysyłki na Tej samej stronie, a następnie kliknij przycisk Zamów teraz, aby zapłacić za pośrednictwem PayPal lub karty. A jeśli nie ma firmy transportowej do wyboru to będzie miał transport domyślnie. Aby móc oszczędzić czas na komunikację z sprzedażą za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Takie pytanie ile kosztuje PCB 1x1dm2. Plus koszt przesyłki w PCBWAY. Wychodzi dużo taniej niż u was w polsce?

A jak te chińskie wychodzą jakościowo? Da radę zrobić z tego finalny projekt czy lepiej nie ryzykować?

Powrót