• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zmniejszyć napięcie

• Autor wątku Autor wątku souL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam, otóż mam trafo 2x +-32V chciałbym zastosować je do zasilania wzmacniacza opratego na TDA7294, jednak obawiam sie ze po wyprosotowaniu wyjdzie za duże napięcie... jakie są sposoby na zmiejszenie napięcia do max ~38V, w miare bezpiecznej juz dla TDA... Trafo juz mam takze zmiana nie wchodzi w gre.

Jezeli trafo to toroid to nalatwiej bedzie odwinac kilka zwojow z uzwojenia wtornego.

no niestety rdzenia EI nie przepiłujesz bo nie zamknie sie obwód magnetyczny. ja jednak proponował bym poszukać jakiegoś układu który można zasilać tym napięciem. spróbuj może ne107.

hmm, sproboje odwinac pare zwojów z tego co widze to te trafo jest tak skonstruowane ze jestem w stanie odwinac je bez zadnych dodatkowych ingerencji.

Jak dla mnie to najprosciej byloby dac gdzies w obwodze zasilania w szereg diody prostownicze (dwie zeby napiecie spadlo o 1.4V), ale poniewaz nie jestem elektronikiem i nie znam sie na tym to nie wiem jakie sa negatywne konsekwencje tego

A u mnie dziala od roku na 42V(jalowo) i nic mu nie jest wiec az do 38 to nie ma sensu schodzic. Producent podaje 40V wiec i tak musi miec jakis zapas, zapewne jest to wlasnie kolo 42-44V

Producent podaje maksymalne zasilanie +-50V. Tak duze napiecie zasilania jest odpowiednie do pracy przy 8 omach.

No i jedno i drugie tylko ja mowilem o max napieciu przy pracy a irek o maksymalnym napieciu w stanie spoczynku - albo jakos tak (chyba wiadomo o co chodzi).

Tzn ze jesli kostka nie pracuje z pelna moca napiecie zasilania moze wynosic do +-50V jednak przy pelnym wysterowaniu nie moze byc wiecej niz +-40V. Wynika to z maksymalnego napiecia struktury TDA ktoro wynosi ok 100V. Podczas wysterowania uklad bootstrap podbija to napiecie dlatego pisza ze z sygnalem nie wiecej niz +-40V bo i tak bootstrap podbije do 100V. Typowo jesli zasilacz daje +-45V to przy pelnym obciazeniu spadnie do +-35-40V wiec bedzie ok.

Pewna ciekawostka jest to ze TDA7293 ma maksymalne zasilanie +-50V ale przy specyficznym podlaczeniu ukladu bootstrap zasilanie to moze dochodzic do +-60V.

Powrót