• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak znaleźć dobry wzmacniacz??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Chce zrobić sobie zestaw głośników który zainstaluje w swoim pokoju(16m2), tylko nie wiem czym sie kierować w wyborzez wzmacniacza, więc prosze o pomoc.
Głośniki jakie mają być w zestawie to 6-8 średniotonowych, 2 gwizdki i dwa niskotonowe cos o średnicy 25 cm.
Jestem ciekawy czy wzmacniacz TECHNICS SU-V55A to pociągnie.
Nie znam sie zbytnio na tym wszystkim wiec prosze o wyjasnienie co, dlaczego i po co

to będzie tak:
-dwie kolumny po 2 średniotonowe
- dwie średniotonowy i gwizdek
- dwie średniotonowym
i z tym basem to dwie kolumny albo jedna ale jeszcze nie wiem, myslałem żeby zrobić dwie kolumny i jak coś to jedną na druga położe to wtedy będzie coś jak jedna kolumna

nie wiem:
-czemu tyle głośników ?
-czemu w tak dziwnych konfiguracjach ? (same średniotonowce, średniotonowce w 2drożnych kolumnach itd)
-czemu nie zwykłe kolumny, tylko takie nie wiadomo po co kombinowanie ?

bo jak to rozmieszcze to chyba będe miał przestrzenny dźwięk, a chce to romieścić po rogach pokoju mam skos więc tak jakby 6 kątów wychodzi, no sam widze ze tych średniotonowych jest troche za dużo ale co mam dać?? zamiast średnich gwizdki ??

przestrzenny dźwięk uzyskasz z wielokanałowego źródła , rozbijanie sygnału stereo na nie wiadomo ile źródeł nic nie da, wręcz zespsuje - choćby scene.
Kupiłeś już te głośniki ? Jeśli tak to jakie ?
Jeśli nie to powiedz ile masz kasy, a coś wymyślimy normalniejszego co zagra ;]

dzisiaj mam dobry dzien i napisze :

Napisz ile masz pieniedzy, jaki wzmacniacz, do czego ma sluzyc sprzet, jakiej muzyki, kina... przecierz nie okleisz pokoju pudelkami... mysle ze chcesz zrobic cos ala zestaw kina domowego najtansza opcja :

tesla 16cm szerokopasmowka x 5 + http://allegro.pl/item180153754_wzmacniacz_okazja_piecio_kanalowe_promocja.html

sub na GDN-27-150-4-SS + najtanszy wzmak matronixa...

kasa to coś koło 600-700 narazie, za jakiś czas moze być więcej, narazie to ja mam tylko pomysły jak je rozmieścić i jakie mają miec kształty, muzyka to ogólnie techno ale są tez inne zalezy róznie jest. Coś mozę w stylu tego kina domowego. Jeżeli chodzi o możliwości robienia obudów to narzedzia mam i nawet niezłe umiejętności tylko ni jak niewiem jka to ma być rzeby to było porzadne

To chcesz muzy sluchać czy filmy oglądać ?
Z taką kasą nie poszalejesz, ale może uda się coś ciekawego zrobić, choć nie aż tak widowiskowego jak te kolumny na 10 głośnikach które zaproponowałeś ;)

mi sie wydaje że z kasą to bym sie jakoś zmieścił bo te niskotonowe moge mieć orginalne tonsile tylko musze membrany wymienić i to by już sporo zmniejszyło koszty bo kolega mi je doś tanio opchnie a musze tam zmienić tylko zawieszenie i membrane

[ Dodano: 2007-03-29, 19:41 ]
ja już nic nie czaje

Powiem Ci szczerze ze nie bedziesz zadowolony z takiego taniego kina domowego, te 700zl na Twoim miejscu wydal bym na dobre stereo zeby dobrze naglosnilo Twoj pokoj. Mialem stycznosc z takimi sprzetami, no oczywiscie fajnie pieknie, dzwieki z roznych stron, ale bez wyrazu i charakteru. Cos za cos, z mojego doswiadczenia wiem ze nie ma co sie pakowac w taki tani sprzet. Dobrze sie zastanow

wiesz w sumie to wszystko będzie lepsze od moich teraźniejszych głośników, ale mysle sie podjąc zobacze co z tego wyjdzie

co nie oznacza że warto się w kupe pakować.
Imho jeśli masz już jakąs tam kase możę warto coś godnego uwagi za nią stworzyć ?

moze jaśniej objaśnie jak ma to wyglądać te dwie kolumny (2 średnie i gwizdki) mają być w rogach pokoju(od sufity znaczy sie u góry), na środku pokoju mam taką belke ona jest w suficie i do nie bym dał dwie po dwa średnie i potem koło wyra dwie kolumny po każdej stronie i tu mam pytanie jak lepiej tak dwa średnie w kolumnie czy gwizdek i średni bo niskie to mam dwie opcje gdzie więc dwie kolumny jak coś to jeden na drugi położe to styknie

ellod nie chcemy decydowac co masz robic, przyznam sam sie na tym malo znam, ale sa tu ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy i maja duza wiedze na ten temat. Mysle ze dobre stereo pobilo by na glowe to kino domowe.

mam nadzieje że mi pomozecie teoretycznie to jakoś normalnie zaplanowac a jaki będzie efekt to sie okaże

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót