• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zrobić filtr dolnoprzepustowy pasywny.

szukaj na allegro pod "zwrotnica basowa", bedzie to totalny chlam ale pewnie taki sam jak Twoj glosniczek :)

co do prawdziwego pasywnego filtru dolnoprzepustowego do suba - kosztowal by wiecej niz jest warty Twoj glosniczek

Nie ma etykiety, ale pytałem się taty i twierdzi, że to jakiś GDN 20/?? tak więc nie jest to chyba chłam. Ja chcę sam zrobić :) po co mam płacić jak mogę sam zlutować 2 elementy tylko jak dobrać parametry cewki i kondzioła.

Nie mam czym zrobić, ale już wiem, że to GDN 20/60 8 Ohm. Pomoże mi ktoś z tym Winisd ? To ma być L-Pad czy 2 way .. to chyba 2 way nie bardzo, bo to ma być do jednego głośnika. Jutro jadę na giełdę elektroniczną to bym zakupił elementy.

Jak dam L-Pad to w Driver impedance podaję 8, a co w "Needed attenaution" ?

Potrzebuję:
Częstotliwość graniczna - 100Hz
Stromość opadania - 12dB/okt

kaensainen napisał:
To ma być L-Pad czy 2 way .. to chyba 2 way nie bardzo, bo to ma być do jednego głośnika.
L-Pad ma za zadanie ściszać wysokotonówkę, a Ciebie interesuje 2 way, tylko bez wysokotonowca i części do niego...

kaensainen napisał:
Jak dam L-Pad to w Driver impedance podaję 8, a co w "Needed attenaution" ?
korzystaj czasami z google translatora i zdrowego rozsądku - nie widzisz że on tam tylko CI 2 rezystory zasymuluje ?
kaensainen napisał:
a co w "Needed attenaution" ?
"potrzebne ściszenie", czyli takie jak chcesz osiągnąć.

Kup sobie jakis tani gotowy filtr basowy, byle byl dostosowany do impedancji glosnika. Kupowanie czesci osobno bedzie Cie drozej kosztowac.

Powrót