• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak Zrobic frez...

• Autor wątku Autor wątku Black
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Jak zrobić frez pod głosnik bez odpowiednich narzędzi (frezarki i itp.)

Właściwie sprawa nie jest trudna, wymaga logicznego myślenia ewentualnie sprzętu. Kilka sposobów

1. Frezarką chyba najprostrzy wystarszy ją mieć (najlepszy efekt)
2. Wiertarką lub fleksem z otpowiednią końcówką
3. Dłutem (dla zawziętych)

Jeżeli ktoś na to sam na to nie wpadł to ja ja go serdecznie pozdrawiam

Ktos kiedys pokazywal fotki frezow wykonanych za pomoca otwornicy do glazury zalozonej na wiertarke. Koszt takiej fajnej otwornicy (w sklepie astra we Wroclawiu) to 16 zl.

ja za 30zł kupilem w obi zestaw frezow do wiertarki
jedyne co trzeba jeszcze zrobic to zamontowac taki frez w wiertarke, wiertarke w taki pionowy stojak i jazda. najlepiej by bylo do stojaka dorobic cyrkiel, zeby to ladnie wyszlo, wlasnie mysle nad czyms takim.
kto jeszcze ma jakie patenty na frezy?

Najdokladniejszy efekt uzyskasz stosujac frezarke wiec tylko to ci polece bez zbednego bawienia

dokladnie.... 100zl i mamy frezarke. ktora przyda sie jeszcze do wileku innych rzeczy;]

Panowie mam pytanko. Czy będzie spora różnica w dźwięku jeżeli nie zrobię podfrezowania pod głośniki. Nie mam takiego sprzętu i nigdy tego nie robiłem - nie chce ryzykować. napiszcie czy będzie aż tak odczuwalna różnica w dźwięku?

w pomiarach roznica bedzie widoczna
ale tego i tak nie uslyszysz. napewno nie bez porownania :P

smialo montuj bez frezow ;)

Mozna tez zrobić pseudo-frezy z naklejonej na front cienkiej płyty pilsniowej albo czegoś w tym stylu. Można tez tak jak ja nożykiem ciąć i kombinować z mdfem.

Pawel S., myslalem ze ty to zaproponujesz bo przeciesz wszystko opisane ale jesli nie to - kooniuszy, dzial OFFTOPIC bodajrze i temat TOOL BOX - tam masz chyba z 5 roznych sposobow opisanych i wiele innych przydatnych opisow zwiazanych z wykorzystaniem narzedzi :)

czy sie to uslyszy czy nie to juz sprawa wzgledna - roznice w pomiarach sa, jak duze kazdy sam powinien ocenic. inna kwestia to estetyka. podfrezowane glosniki wygladaja duzo lepiej.

Powrót