• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak zrobić zwrotke od 100 hz ???

Reakcji
0
Mam małe kolumny 2-way (monitorki) i chciałem żeby moje Tonsile gdn 20/40 pracowały od 100 hz (żeby nie przenosiły najniższych tonów, bo gdy podgłośnie to cewka uderza o nadbiegunnik).O jakich parametrach musze użyć cewki i kondensatora żeby zrobić zwrotnicę 12 db/okt i czy taka stromość wystarczy czy musi być więcej ?

A może zrobić poprostu filtr dolnoprzepustowy ? Tylko że nie bardzo się na tym znam i nie wiem jak to zrobić.

Żeby filtr pasywny dobrze działał to będizesz musiał zastosować układ rezonansowy linearyzujący pik impedancji głosnika w obudowie.

Yoshi widzisz ze chlopak nie zna sie na podstawowych pojeciach a walisz mu takim tekstem ze polowa forum moze miec problem ze zrozumieniem tego. Myslisz ze to takie wporzadku ? Postaw sie na miejscu tego goscia , jak bys sie czul ?

zygivip, poszukaj czegos pod haslem foltr subsoniczny, moze cos tego typu cie zadowoli.

Jakbym ja tego nie napisał to ciekawe czy ktokolwiek by mu napisał. Chłopak zrobiłby filtr pasywny GP i by się okazało, że w ogóle nie działa lub z znikomym stopniu ;).

ja proponuje uzyc jakiejs karty creativa
ja mam Live5.1 i mam programowa zwrotnice w przedziale 10-200hz
tanio, szybko, skutecznie a przy okazji o wiele lepsza jakosc dzwieku z kompa

Powrót