• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jaką/gdzie kupić obudowe do UniAmpa

lklukasz: Jak już się dowiesz ile by to wszystko kosztowało (mam nadzieje, że bez tych obleśnych rączek) to może i ja bym sprawił prezent mojemu uni (albo i polutował nowego bo płytka leży i prosi o zainteresowanie ;) ).

więc sprawa wygląda ta:
cena aluminium 2mm grubości to 113zł/m2-można wyciąć każdy wymiar. Oczywiście jak z długości płyty zostanie jakiś mały odpad to go też trzeba kupić. Ale to chyba nie problem bo można z tego zrobić fajne terminale do kolumn.

cena aluminium 4mm grubości to 220zł/m2- też można wyciąć każdy wymiar ale trzeba kupić całą szerokość płyty. Np wzmak ma mieć szerokość 30cm-kupujemy płytę 30x100cmm

Panel frontowy i tylny:
grubość 10mm wysokość 100mm szerokość do wyboru cena 62zł na metr. Więc np wzmacniacz ma szerokość 30cm to koszt frontu to ok 21zł

grubość 10mm wysokość 80mm cena 50zł/m

grubość 5mm wysokość 100mm cena 31zł/m

grubość 5mm wysokość 80mm cena 25zł/m

koszt kątownika do skręcenia obudowy (15mmX15mm) to 3zł/m

cena anodowania:
80gr za 1dm3 na srebro
1,60gr za 1dm3 na czarno
dokładny koszt dopiero jak będziemy znali dokładne wymiary
termin realizacji min 2 tygodnie :???:

ten płaskownik na front jest zaokrąglony na górze i na dole a po bokach jest cięty więc te boki są płaskie. Trzeba sobie we własnym zakresie ja pilnikiem ładnie wykończyć więc anodowanie przed tym i wycinaniem otworów na potki odpada. Proponuję więc wykończyć i pomalować we własnym zakresie.

Jakieś propozycje wymiarów?

Te dwa tygodnie to nie problem. Ja na 100% wchodzę w ten temat. Wstępnie bym zamówił 2 płyty z 2mm o wymiarach 30*37 cm i jeden płaskownik gr 5mm wys 80mm na 38cm. Rozumiem że te płyty 2 mm są po 30x100cm? To są wstępne wymiary. Dokładne do kiedy Ci podać (może być jutro, pojutrze)?

[ Dodano: 2010-05-19, 22:12 ]
Aha, i czy mają możliwość wywiercenia otworów?

benek161 napisał:
Rozumiem że te płyty 2 mm są po 30x100cm?
nie
jak chcesz 2x 30x37 to tak będzie
chyba ze zostanie jakiś mały odpad ale nie jest powiedziane

myślisz, że 2mm na podstawę wystarczy? Nie za cienka?

No trudno, będzie trzeba męczyć się wiertarką

lklukasz napisał:
myślę, że najpierw trzeba przygotować wszystkie elementy i dopiero anodować

Czyli anoda w moim przypadku odpada. Poza tym cena się wtedy podwoi. Kiedy będziesz składał zamówienie?

benek161 napisał:
będzie trzeba męczyć się wiertarką
przecież to aluminium to pójdzie łatwo
benek161 napisał:
Czyli anoda w moim przypadku odpada. Poza tym cena się wtedy podwoi
ja od razu miałem zamiar ją sam malować. Nawet już mam mały plan.
benek161 napisał:
Kiedy będziesz składał zamówienie?
na początku przyszłego tygodnia

moje wstępne plany to:
30cm szerokości 10cm wysokości 19 głębokości-radiator

muszę tak zaplanować, żeby w taką samą obudowę wszedł mi gc bo chcę, żeby stały na sobie

btw: czy wzmak nie będzie głupio wyglądał z jednym radiatorem z boku a z drugiej ze bez :?: ze zwykłą ścianą

53563315425652371291.jpg

Witam, po "przespaniu się" z tematem postanowiłem że jednak trzeba te 4mm liczyć na górę i dół. Dlatego ja bym brał płytę 30x100cm i chciałbym żeby wycieli mi 2 arkusze 30x38cm i z resztek (24x30) pocieli to na 3 płaskowniki po 8x30cm. Dodatkowo wezmę płaskownik 5mm wys 80mm w długości 38cm oraz kątownik do skręcania obudowy 100cm. lklukasz, rozumiem że w tym tygodniu będziesz składał zamówienie? Po realizacji najchętniej umówiłbym się na odbiór (widzę że z wawy jesteś)

Shasen, podoba mi się twój projekt ale tylko ten na dole
benek161 napisał:
trzeba te 4mm liczyć na górę i dół
mam w domu blachę 1,5mm grubości i uważam, że wystarczy
benek161 napisał:
kątownik do skręcania obudowy 100cm
tutaj coś źle policzyłeś. Mi wychodzi trochę więcej
benek161 napisał:
2 arkusze 30x38cm i z resztek (24x30) pocieli to na 3 płaskowniki po 8x30cm
nie wiem czy po wycięciu będą one miały takie wymiary. To jest cięte ręcznie i trzeba jeszcze ten materiał na kantach trochę obrobić
benek161 napisał:
w tym tygodniu będziesz składał zamówienie?
tak ale nie ma pośpiechu
benek161 napisał:
Po realizacji najchętniej umówiłbym się na odbiór
nie ma problemu

To trochę zbaraniałem :oops: Jeśli tak to zdaję się na Twoją opinię i biorę 2mm :grin:

tutaj coś źle policzyłeś. Mi wychodzi trochę więcej

Mam inne plany co do budy (zastosuje m.i. drewno)

nie wiem czy po wycięciu będą one miały takie wymiary. To jest cięte ręcznie i trzeba jeszcze ten materiał na kantach trochę obrobić

To najwyżej jeden będzie miał mniej niż 8cm. Jak to cięte ręcznie? :shock: Ktoś to brzeszczotem będzie ciął?

benek161 napisał:
To trochę zbaraniałem :oops: Jeśli tak to zdaję się na Twoją opinię i biorę 2mm :grin:
jeszcze się upewnię, żeby być 100% pewnym, że wytrzyma
benek161 napisał:
Jak to cięte ręcznie? :shock: Ktoś to brzeszczotem będzie ciął?
nie no bez przesady. Mają taką ręczną gilotynę. Coś takiego jak do papieru tylko oczywiście odpowiednio większą

benek161 napisał:
Zależy, co to jest za aluminium, jeżeli czyste to 2mm będzie miękkie jak papier, ale w większości teraz sprzedawane jest duraluminium i w takim wypadku sztywność jest dużo większa niż w przypadku stalowej blachy...

z tego co widzę to jest A1 Z
to może od razu wziąć 4mm :?:

benek161,
wyszło mi razem: ok 80zł

Powrót