• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jaką kartę graficzną do ok300zł?

Reakcji
1
Witam

Zainteresowanie diyaudio przyćmiło zupełnie moje zainteresowanie komputerami. Moja karta graficzna GF 7300Gt już jest w stanie śmierci klinicznej i muszę niestety :cry: kosztem wzmacniacza kupić kartę graficzną.
Proszę więc obeznanych o doradzenie jakiegoś modelu.
Ja zastanawiałem się na GF 9400GT lub 9600GT

Mój komp to
AMD athlon 64 3500+
1,5 GB ramu

Oczywiście chodzi o to żeby nie przepłacać bo komputer ma już chyba ponad 3 lata.

Dobrze by było żeby karta była:
- 512MB DDR 3
- 256Bit
- Wyjście HDMI do telewizora 37" jako jedyny monitor
- Miała dobrą jakość obrazu( wcześniej miałem radeona 9000pro i miała znacznie lepszy obraz od GF 7300GT

I nie wiem na co należy jeszcze zwrócić uwagę, ale w gry gram bardzo rzadko, a zależy mi przede wszystkim na jakości obrazu np. przy oglądaniu filmów.

Acha i zapomniałem dopisać że mam PCI-Express 1 nie 2.0, ale dzięki za linki.

[ Dodano: 2009-10-07, 21:37 ]
Acha już doczytałem że będą działać na jedynce

jamess8 napisał:
mam PCI-Express 1 nie 2.0
przy takich kartach w niczym to nie przeszkadza :wink:
Proponuje HD4670 ale nie z Zalmanem ponieważ nie działa na nim automatyczna regulacja obrotów, lepiej Powercolor(mam HD3850) lub Gainward .

ps Znajomy ma okazyjnie do sprzedania (Gainward) GF9800GTX 512MB z roczną gwarancją(450zł).

Bo jest bdb budżetowa karta, jest to odświeżona 3850 - porównywałem 3dmarkiem2006. A wersja "mobile" jest z reguły 30-50% wolniejsza i tylko mają takie same oznaczenie.

Ja ze swojej strony również polecam 4670. W kategorii do max 300zł chyba najbardziejsza będzie =]

Witam ponownie

Jednak kupiłem tego GF 9600GT bo akurat nie było Radeonów 4670. W takim sklepie w Zabrzu, mają też swoje aukcje na allegro, polecam ich, są bardzo uprzejmi i można z nimi fajnie pogadać. Allegro
Koleś powiedział, że często piszą że te karty potrzebują ileś tam watowego zasilacza, ale to tylko po to żeby sprzedać więcej zasilaczy. U mnie tak karta spokojnie chodzi na 350W.
Bardzo mi polecał Radeona 4770, bo przyszłościowa, ale jednak ponad 100zł więcej trzeba wyłożyć.

Acha i raczej odradzam 7300GT bo to bardzo awaryjne karty, ale i tak mają dużego plusa (całkowita cisza)

No to teraz tak: jeśli masz zasilacza słabej firmy, np. Tracer bądź podobne, których się lepiej wystrzegać to wymień. No i koniecznie zmień procesor, jeśli chcesz w pełni wykorzystać tą kartę.

Powrót